Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

film archiwalny z bazyliki lubelskiej

Zaczęty przez Filip Kwiatek, Czerwiec 08, 2017,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Filip Kwiatek

Dostaliśmy takie zapytanie:

piszę do Państwa z pytaniem o archiwalny film - odchodzimy 50-lecie Bazyliki oo. Dominikanów w Lublinie i w kronice klasztornej przed 50 lat (uroczystość nadania odbyła się rok po faktycznym nadaniu tytułu - w 1968 roku) natrafiliśmy na zapis: "z przebiegu uroczystości nakręcono film, do którego scenariusz opracował o. mgr Wojciech Kobzdej". Nie mamy niestety żadnych innych informacji.
W tym roku 21 czerwca obchodzimy uroczystości 50-lecia nadania tytułu Bazyliki i chcielibyśmy odnaleźć to nagranie, o ile to możliwe. Czy macie Państwo jakieś sugestie gdzie można ten film znaleźć?

Czy lubelscy (lub inni) archiwiści mają jakiś pomysł poza ogólnodostępnymi źródłami?

Jarek

Jakiś trop to ojciec Kobzdej. Internet mówi że zmarł w klasztorze w Poznaniu. Więc do przeszukania zasoby dominikanów w Lublinie, Poznaniu i siedzibie prowincji. Internet mówi też że esbecja zdaje się próbowała z niego zrobić TW, więc dochodzi jeszcze IPN.
Jarek Orszulak

Filip Kwiatek

Trop poznański namierzyłem i przekazałem zainteresowanym, ale IPN-u nie znalazłem - dzięki Jarek!