Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Przekazywanie skorowidza do historii chorób

Zaczęty przez Archivarius85, Marzec 17, 2017,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Archivarius85

Witam, jestem archiwistą w szpitalu. Moja Szefowa przyjmowała ostatnio księgi raportów lekarskich i pielęgniarskich oraz przyjęła poza tymi spisami jeden skorowidz do Księgi oddziałowej pacjentów. Moje pytanie dotyczy przyjęcia tegoż skorowidza ponieważ w przypadku raportów - zostały przyjęte na spisach zdawczo - odbiorczych natomiast skorowidz został przekazany odrębnym protokołem - czy to jest zgodne z metodyką archiwalną? Czy ten skorowidz nie powinien zostać przekazany również na spisie zdawczo - odbiorczym (na pewno odrębnym od ksiąg raportów) albo na spisie wraz z historiami chorób pacjentów z rocznika w którym skorowidz był prowadzony? W jaki sposób przekazuje się pomoce ewidencyjne do wytworzonych dokumentów?

Pozdrawiam, ku chwale zasobu  ;)
T.

muniekdm

Powinien być przekazany na spisie zdawczo-odbiorczym, tak jak każda inna dokumentacja. A jaką kategorię archiwalną ma taki skorowidz?

Archivarius85

Akurat w naszym jrwa jest to kat. BE 20 ale ponieważ po zniszczeniu historii chorób (czyli po ustowywm okresie przechowywania 20 lat) skorowidz będzie jednym z nielicznych dowodów, że pacjent był w szpitalu i na tym konkretnym oddziale to Archiwum Państwowe zakwalifikuje do kat. A.
Dziękuję za wcześniejszą odpowiedź. T.

Ewap

Pozwolę się włączyć do tych porad, bo mam pewne wątpliwości.
Skoro skorowidz jest do księgi oddziałowej, to znaczy, że jest powiązany z tą księgą a nie z historiami chorób. Księgi są częścią zbiorowej dokumentacji medycznej a nie indywidualnej jak historie choroby czy zdrowia i choroby. Oznacza to, że jest to inna klasa w JRWA i możliwa jest też inna kwalifikacja. Jest to różnie ustalane.
Poza tym całość dokumentacji bez względu na to czy to są pomoce ewidencyjne czy nie jest przekazywana do archiwum spisem zdawczo-odbiorczym. Spisów najczęściej nie robi się odrębnie dla rodzajów czy typów dokumentacji, choć oczywiście można ;), gdy są potrzebne inne dane w opisie niż w "normalnym" spisie. Nie ma co jednak robić odrębnych spisów na pojedyncze pozycje. Warto więc ująć skorowidz w tym spisie w którym była księga.
Powodzenia  ;D