Obieg dokumentów - znak sprawy.

Zaczęty przez cossack, Luty 20, 2017,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szerka

Stany, skąd wziąłeś 3020 ?
Uważam, że wysłanie faktury to jednak sprawa, zostały podjęte czynności. A skoro tak, to musi być pełny znak sprawy, mimo, że nie pisze się pisma przewodniego a sama faktura jest dokumentacją nietworzącą akt sprawy.
szerka

stany

Dokumentację nie tworzącą sprawy przydzielamy do teczki o odpowiednim symbolu klasyfikacyjnym, a 3020, przepraszam nie zaznaczyłem to symbol przykładowy.  To archiwonka pisze, że chodzi o dokumentację nie tworzącą  akt sprawy, stąd podałem dla przykładu  KS.3020.2017

bela

Ja mam nieco inny problem dotyczący znaku sprawy. Chodzi o symbol komórki organizacyjnej. W mojej jednostce (według regulaminu organizacyjnego z 2006 r.) istnieje pięć wydziałów. W regulaminie nie ma podziału na komórki. Czy w znaku sprawy powinno się stosować tylko symbole wydziałów?
Zdarza mi się archiwizować akta, których znak sprawy składa się z: ZP.271.4.2015, gdzie ZP to "zamówienia publiczne" a 271 to "dokumentacja zamówień publicznych" albo 271.6.2013. Akta pochodzą z Wydziału Inwestycji. Czy symbol mogą sobie nadać dowolnie jak w tym przykładzie?
W regulaminie jest napisane "Pisma i dokumenty sporządzane w jednostce oprócz znaków jednolitego rzeczowego wykazu akt mogą  dodatkowo zawierać symbole: I, FK..." Natomiast IK, że "Znak sprawy zawiera następujące elementy: oznaczenie komórki org. itd." Według którego dokumentu powinni oznaczać akta pracownicy? Wg regulaminu nie muszą używać oznaczenia komórki :P
Czy Wy też macie do czynienia się z takimi sytuacjami? Jeżeli tak to jak je rozwiązujecie?

stany

Znak sprawy musi zawierać oznaczenie kom. org. ,wytwarzającej dokumentację , czyli wydz. zam. publicznych - ZP.271.4.2015, czy wydz. inwestycji - I.271.4.2015, a  symbole na końcu znaku sprawy  to oznaczenie osoby prowadzącej, które można dodać , np.:  I.271.4.2015.JK

bela

W tym problem stany, że w naszym regulaminie (ani jednostce) nie ma wydziału zamówień publicznych. Jest tylko stanowisko zamówień publicznych w Wydziale Inwestycji.
Stąd mój problem: na jakiej podstawie nadawać symbole komórek, skoro nie ma opisu stanowisk w żadnym akcie organizacyjnym jednostki (są tylko wydziały)?

stany

Znak kom. org. nadajesz na podst. Regulaminu org., rozumiem że zadania zamówień publ. należą do wydziału  inwestycyjnego, to osoba prowadząca teczkę zamówień publicznych w tej kom. nadaje  znak sprawy :  I.271.4.2015.  W Regulaminie powinno być ujęte że wydz. inwestycji ma być znakowany skrótem  ,, I '' , lub innym, i   zgodnie z regulaminem używamy oznaczenia k.o.  w znaku sprawy.

bela

Właśnie o to mi chodziło, dziękuję :D
Czy to oznacza, że jeżeli pracownik z wydziału chce wyróżnić swoje dokumenty to nadaje znak np. w ten sposób: I.271.4.2015.JK? Bo tak chyba nie I-ZP.271.4.2015 mając na uwadze brak symboli stanowisk w Regulaminie org.

szerka

Bela
To pierwsze czyli I.271.4.2015.JK
Mimo wszystko, nie chce mi się wierzyć w jednoliterowy symbol komórki organizacyjnej. Przypatrz się raz jeszcze regulaminowi organizacyjnemu, mogę się założyć, że będzie to Wydział Inwestycji - czyli WI. I nie zdziwiłabym się, gdyby w dalszych zapisach Twojego regulaminu organizacyjnego (w innych paragrafach) zawarto informacje o podziale na komórki organizacyjne. Przeszukaj również schemat organizacyjny (załącznik do regulaminu organizacyjnego).
I jeszcze jedno: W regulaminie jest napisane "Pisma i dokumenty sporządzane w jednostce oprócz znaków jednolitego rzeczowego wykazu akt mogą  dodatkowo zawierać symbole: I, FK..." Zapomnij o tym cytowaniu, to pomieszanie z poplątaniem.
Pozdrawiam noworocznie
szerka

bela

Masz szerka rację, zapomniałam dopisać do każdego symbolu W ? a w regulaminie jest  :-[, ale nie ma tam podziału na komórki.
Wszystkiego dobrego w 2018, oby przyniósł wiele dobrych rozwiązań ułatwiających pracę archiwistom  :)

stany

W regulaminie powinny być wskazane skróty samych nazw komórek , bez  porzedzającej literki np. W -Wydział, a Referat to jak ?- RI, a Samodzielne Stanowisko Pracy SSPI, jeżeli jest tak zawarte w regulaminie , no  musisz się do tego dostosować, choć to dziwne , że tak ustalono. U mnie w Starostwie nigdy nie były używane do skrótu nazw komórek dodatki określające rodzaj komórki org., czyli -  W ,  R,  czy  SSP.,  a są też oznaczenia jednoliterowe komórek. I jeszcze jedno jeżeli w regulaminie jest zapisane, że jest  wydział I, a w nim referat czy stanowisko pracy, to wtedy można zapisać  I-ZP.272.4.2015, ale gdy jest tylko wydział to oznaczamy tak: I.272.... lub WI.272...., jeżeli jest wskazane w regulaminie, że dopisujecie do nazwy k.o. jeszcze rodzaj k.o. czyli W, R czy SSP.