Internetowe Forum Archiwalne > Projekty wskazówek metodycznych
projekt zarządzenia w sprawie postępowania z aktami stanu cywilnego w archiwach
Ewap:
--- Cytat: Michał Serdyński w Luty 28, 2017, ---Począwszy od ibupro
Informacja o planie pracy obecnej kadencji CKM jest dostępny na stronie www NDAP, co najmniej od grudnia 2016 r. W planie jest mowa m.in. - jak w temacie - o aktach stanu cywilnego. Zatem, wg mnie, od tamtej pory każdy mógł przesłać/zgłosić/przekazać/etc. swoje uwagi/pomysły/sugestie co do takiego projektu. Nagle, w momencie gdy prace nad normatywem w takim czy innym kształcie są na ukończeniu, pojawiają się słowa krytyki. Oczywiście ta konstruktywna jest wskazana. Szkoda tylko, że następuje... tak późno.
--- Koniec cytatu ---
A z czego wynika, że prace są "na ukończeniu". Dopiero zbierano uwagi. Było posiedzenie CKM, trwa kolejne z tego co widać na stronie NDAP?
Po drugie, kto będzie zgłaszał uwagi czy propozycje do czegoś czego jeszcze nie ma? Przecież szkoda czasu i atłasu...
Po trzecie - po doświadczeniach w zgłaszaniu uwag do projektu zarządzenia w sprawie brakowania z zasobu własnego widać, że uwagi nie są w ogóle komentowane, nie ma zwrotnej informacji... Sama wnioskowałam o to na IFAR. Protokół był enigmatyczny i nie wiadomo co uwzględniono a co nie oraz dlaczego uwag nie uwzględniono. To po co się męczyć... skoro praca jest jednostronna...?
jacek_k:
--- Cytat: Ewap w Marzec 01, 2017, ---
--- Cytat: Michał Serdyński w Luty 28, 2017, ---Począwszy od ibupro
Informacja o planie pracy obecnej kadencji CKM jest dostępny na stronie www NDAP, co najmniej od grudnia 2016 r. W planie jest mowa m.in. - jak w temacie - o aktach stanu cywilnego. Zatem, wg mnie, od tamtej pory każdy mógł przesłać/zgłosić/przekazać/etc. swoje uwagi/pomysły/sugestie co do takiego projektu. Nagle, w momencie gdy prace nad normatywem w takim czy innym kształcie są na ukończeniu, pojawiają się słowa krytyki. Oczywiście ta konstruktywna jest wskazana. Szkoda tylko, że następuje... tak późno.
--- Koniec cytatu ---
A z czego wynika, że prace są "na ukończeniu". Dopiero zbierano uwagi. Było posiedzenie CKM, trwa kolejne z tego co widać na stronie NDAP?
Po drugie, kto będzie zgłaszał uwagi czy propozycje do czegoś czego jeszcze nie ma? Przecież szkoda czasu i atłasu...
Po trzecie - po doświadczeniach w zgłaszaniu uwag do projektu zarządzenia w sprawie brakowania z zasobu własnego widać, że uwagi nie są w ogóle komentowane, nie ma zwrotnej informacji... Sama wnioskowałam o to na IFAR. Protokół był enigmatyczny i nie wiadomo co uwzględniono a co nie oraz dlaczego uwag nie uwzględniono. To po co się męczyć... skoro praca jest jednostronna...?
--- Koniec cytatu ---
Uważam, że odniesienie do uwag jest dobrą praktyką, którą warto byłoby zastosować, żeby wywołać dyskusję
--- Cytat: Hanna Staszewska w Grudzień 14, 2016, ---Dyskusja nad projektem nowych wskazówek dot. materiałów audiowizualnych może być dobrą okazją...
--- Koniec cytatu ---
Pytanie kto ma brać udział w tej dyskusji, bo wygląda na to, że jednak nie wszystkie zainteresowane strony.
Ewap:
--- Cytat: Hanna Staszewska w Luty 28, 2017, ---I jeszcze jedno: uspokajam wszystkich zaniepokojonych tempem pracy w CKM: pracujemy tak, aby zrealizować nasz plan i harmonogram, nakresliłam go ambitnie 8) 8) 8), ale też realnie.
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Nikt nie jest "zaniepokojony" tempem prac, wręcz przeciwnie trzymamy kciuki! Pytanie tylko, czy markuje się konsultacje czy rzeczywiście dyskutuje i jest się otwartym na uwagi oraz zwrotnie je komentuje.
Poza tym - o ile się nie mylę - to chyba cała CKM przyjęła harmonogram i nakreśliła go ambitnie, a nie tylko przewodnicząca? Oj pachnie tu "dyktaturą" ;)
Bolek:
Pani Ewop. Niech robią. Niestety wcześniej naczelna wielokrotnie się nie popisała. Że wspomnę o normatywach dla archiwów. O NDAP w nich zupełnie zapomniano. Potem wysłano do archiwów zapytanie co do propozycji uzupełnień m.in. do jrwa. I co minęły ponad 2 lata i nic.
Ewap:
--- Cytat: Bolek w Marzec 13, 2017, ---Pani Ewop. Niech robią. Niestety wcześniej naczelna wielokrotnie się nie popisała. Że wspomnę o normatywach dla archiwów.
--- Koniec cytatu ---
Akurat normatywy dla archiwów państwowych - z tego co pamiętam - były uzgadniane, uwagi omawiane z przedstawicielami archiwów państwowych, nawet było szkolenie. To tyle jeżeli chodzi o formalności. Było więc zupełnie inaczej niż jest obecnie, bo jedynie markuje się konsultacje. Zbiera się uwagi i nie ma do nich żadnego komentarza.
No chyba że Panu chodzi o coś innego. Lepiej więc rozmawiać o konkretach, bo ogólniki typu "się nie popisała" o niczym nie świadczą. Są opinią bez oparcia w argumentach. Chętnie powymieniam się na ich temat poglądami, bo akurat normatywy archiwów są dostępne na stronie NDAP https://www.archiwa.gov.pl/images/docs/akty_normatywne/zarzadzenie_nr_18.PDF. I jest to temat który mnie bardzo interesuje. Poza tym może się to rozwinąć w ciekawą dyskusję.
--- Cytat: Bolek w Marzec 13, 2017, ---O NDAP w nich zupełnie zapomniano.
--- Koniec cytatu ---
A kto powiedział, że przepisy mają być wspólne dla NDAP i archiwów państwowych? Akurat NDAP ma inne zadania i powinna mieć własne odrębne przepisy.
--- Cytat: Bolek w Marzec 13, 2017, ---Potem wysłano do archiwów zapytanie co do propozycji uzupełnień m.in. do jrwa. I co minęły ponad 2 lata i nic.
--- Koniec cytatu ---
O tym nie słyszałam. Dwa lata oznaczają, że uwagi zbierano w 2015 r. Szkoda, że nic na ten temat nie było na stronach NDAP... Ciekawe jakie były te uwagi...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej