Zastanawiam się, w jakim kierunku zmierza ta dyskusja i nijak logiki tu nie widzę.
Uprzejmie proszę o powstrzymanie się od bezpodstawnych osądów... Logika w tym jest. Skoro tworzy się zespoły i komisje by debatowały nad problemami dotyczącymi wszystkich i które mają proponować, a nawet narzucać bez zdania racji (czyli bez żadnego odniesienia się do zgłaszanych) uwag, to warto by były to osoby które mają doświadczenie, dorobek i rozeznanie. Nie wiem czy mają (pewnie urzędas też nie wie), więc pytam ja, pyta urzędas, może forumowicze coś wiedzą. Z tego co się orientuję, to w CKAOD są osoby, o których niektórzy zapewne pierwszy raz słyszą.
Może po prostu trzeba go zapytać o kryteria powoływania składów osobowych?
Bardzo dziękuję za to pytanie/propozycję. Mam nadzieję, że Admin popatrzy łaskawym okiem na ten post, gdy będę odpowiadać, bo zostałam wywołana do odpowiedzi. Z góry dziękuję
Nie będę załączać dokumentów. Zainteresowani mogą zapytać Naczelnego Dyrektora, czy ma taką korespondencję.
Decyzja o powołaniu CKAOD w nowym składzie została wydana kilka miesięcy po tym jak skończyła się kadencja poprzedniej. W związku z tym przez te kilka miesięcy nie było CKAOD. Stąd zapewne p. Hanny konstatacje o zaległościach w CKAOD. Zawalił Naczelny Dyrektor lub Naczelna Dyrekcja...
Decyzja została podpisana 8 listopada, ale był to chyba dokument tajny, bo choć wchodziła w życie z dniem podpisania to została na stronach NDAP opublikowana dopiero 8 grudnia.
W tym samym dniu (kocham komunikację elektroniczną) wysłałam do Naczelnego Dyrektora prośbę (uprzejmą!!!) o przekazanie informacji na temat
szczegółowych kryteriów, którymi się kierował ustalając skład CKAOD.
Na odpowiedź czekałam równo 2 tygodnie, bo ustawa mówi, że wnioski załatwia się w terminie
DO 14 dni, ale organ administracji centralnej podległy Ministrowi Kultury inaczej czyta przepisy. Akurat ten wniosek był trudny do rozpatrzenia. Trudno było ustalić skąd ten skład osobowy.
Odpowiedź dostałam, choć trudno to nazwać odpowiedzią (bez oznaczenia organu, bez podpisu, z adresu mejlowego niejakiego Pana Kazimierza Mazana), w dniu 22 grudnia, znak: DOU.0113.14.2016. A odpowiedź brzmi .................... chwila niepewności
"Naczelny Dyrektor Archiwów Państwowych przy powoływaniu CKAOD kierował się
profesjonalnym osądem"!!!!!!!
No to zbaraniałam. Oczywiście nie uznaję tego za załatwienie mojej prośby. Organ jest bezczynny. Wciąż czekam i rozważam różne kroki. Może Ifarowicze coś podpowiedzą
Zastanawiam się czyj był ten osąd: Naczelnego, a może dyrektorów archiwów u których pracuje część członków CKAOD, a może samych członków, a może Naczelny o niczym nie wie i to ten Pan co wysłał wiadomość tak napisał ....
Ciekawe jest to, że jednym zdaniem można załatwić prośbę, w której proszono o "szczegółowe kryteria". Widać Naczelny Dyrektor Archiwów Państwowych jest jak Prezydent Mościcki i nie musi się z niczego tłumaczyć przed nikim, no chyba że przed Bogiem i historią....
Dlatego popieram prośbę urzędasa jeżeli ktokolwiek słyszał lub ktokolwiek wie jakie były kryteria, albo zna choć trochę nowych członków CKAOD, to proszę o podzielenie się tą wiedzą....
W końcu Ci ludzie mają decydować o tym jaki zestaw źródeł historycznych pozostawimy następnym pokoleniom....