Internetowe Forum Archiwalne > Help desk
Pytanie dotyczące postępowania z dużymi plikami w EZD
Paweł z ...:
Cóż to kwestia indywidualna urzędu. Najczęściej chyba jest rzeczywiście 15 MB, ale w najnowszym zarządzeniu nr 130/2016 Wojewody Podlaskiego jest 100 MB.!
http://bip-archiwum.bialystok.uw.gov.pl/Show_Item.aspx?ID=39322
--- Cytuj --- Z czasem jednak pojawił się problem wniosków na brakowanie bardzo dużych np sądowych i tutaj już poległem gdyż Nadzór tak rozochocił się wersjami elektronicznymi że w końcu wymógł skanowanie ich w całości za pomocą skanera przelotowego zakupionego na potrzeby digitalizacji.
--- Koniec cytatu ---
:D To mi się podoba. Najlepszym chyba rozwiązaniem tego problemu jest by wnioski na brakowanie składane były elektronicznie. Czy zachęcacie do tego? Choć z sądami to może być problematyczne :P
Marcin Buczek:
Tendencja jest taka by zachęcać nieraz wymuszać pracę tylko w elektronice. Świetnym rozwiązaniem jest integracja ePUAP-u z EZD PUW dzięki czemu szybko i sprawnie kontaktujemy się z urzędami. Obecnie nie ma dnia by nie było kilku wpływów rejestrowanych przez system z ePUAP-u a i wysyłek tą samą drogą jest sporo. Dzięki ostatniej aktualizacji Udało mi się skonfigurować opcję wysyłki korespondencji e-mail z poziomu EZD co pozwoli na szybsze i sprawniejsze korzystanie z systemu przez punkty kancelaryjne.
Paweł z ...:
--- Cytuj ---Świetnym rozwiązaniem jest integracja ePUAP-u z EZD PUW dzięki czemu szybko i sprawnie kontaktujemy się z urzędami. Obecnie nie ma dnia by nie było kilku wpływów rejestrowanych przez system z ePUAP-u a i wysyłek tą samą drogą jest sporo.
--- Koniec cytatu ---
Pewnie integracja spowodowała też, że korespondencja wychodząca przez e-puap jest częstsza niż przy papierze, Jest jednak różnica miedzy wysyłaniem pism papierowych do kilkudziesięciu lub więcej podmiotów tradycyjnie pocztą a przez epuap, Z jednej strony parę godzin pracy a z drugiej kilkanaście sekund na wczytanie listy seryjnej i naciśnięcie przycisku wyślij :)
Marcin Buczek:
Testowałem to pod koniec roku gdy Nadzór wysyłał do wytypowanych urzędów zapytanie dotyczące stosowania EZD. Dobrze mieć też własne konto na ePUAP gdyż wykaz skrzynek na stronie internetowej ePUAP nie zawsze jest aktualna a urzędy oczywiście wszystkie na BIP twierdzą że posiadają skrzynki ePUAP i linkuj do strony głównej systemu. Dzięki posiadaniu własnej skrzynki można podglądnąć aktualny adres epuap instytucji. Przyjąłem również w swoim AP że wszystkie adresy epuap-owe to SkrytkaESP jednolitość to podstawa.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej