Autor Wątek: Miejsce w archiwum do przechowywania nośników inf.  (Przeczytany 1335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dory

• archiwista
Witam,
pracuję w instytucie naukowym PAN w Warszawie.
Przy okazji zagospodarowywania magazynu archiwum (zyskałam dużo więcej miejsca) chciałabym wydzielić miejsce na przechowywanie nośników informatycznych (póki co płyty CD, DVD). Do tej pory nośniki leżały na półkach archiwum. Problem w tym, że jest tu zdecydowanie za ciepło. Na razie nie mam klimatyzatora, ale nawet jeśli się go doczekam, temperatura i tak będzie jeszcze za wysoka jak na potrzeby przechowywania nośników.
Nie wiem, jak to nazwać, ale czy istnieje na rynku coś w rodzaju lodówki :P, w której panowałyby odpowiednie warunki? Nie może to być za duże (mogę tak poukładać półki, żeby się zmieściło na regałach przesuwnych). Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie:), proszę o informacje, namiary - może być na priv. Sprawa jest dosyć pilna - muszę określić wysokość nakładów finansowych do końca stycznia.

Offline Jarek

• st. kustosz(ka)
  • archiwista zakładowy a nie żaden kustosz
Odp: Miejsce w archiwum do przechowywania nośników inf.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 23, 2016, »
Nie dajmy się zwariować - chronić powinno się dane a nie nośniki. Pomyślcie o zgraniu zawartości nośników na serwer, a nie o kupowaniu lodówki.
Jarek Orszulak

Offline Filip Kwiatek

• archiwista
Odp: Miejsce w archiwum do przechowywania nośników inf.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 23, 2016, »
Według normy ISO 18925 Imaging materials - Optical disc media - Storage practices zalecana temperatura dla CD/DVD to 23 C i 50% wilgotności. To dość wysokie parametry w porównaniu do fotografii czy taśmy filmowej. Jeżeli masz niewielkie przekroczenie, to według mnie jest to akceptowalne, pamiętajmy, że to duże wahania są bardziej niebezpieczne niż stałe, nawet podwyższone warunki.