Internetowe Forum Archiwalne > Forum Studenckie

Technik archiwista - szkoły policealne

<< < (3/4) > >>

crash0:

--- Cytat: Mikołaj Nowacki w Luty 13, 2017, ---W jednostkach państwowych, a tylko tego typu podmioty posiadają archiwa zakładowe, ...

--- Koniec cytatu ---

Nie tylko  ;)

Śpioszek:
A co konkretnie jest kwestionowane przez kontrolujących?

U nas była dziewczyna na praktykach, bodajże z Żaka, nic nadzwyczajnego szkoła nie żądała. Standardowo był program praktyk, dziennik, opinia...

Inna sprawa kto w takich szkołach uczy i i jak to wygląda. Pół biedy jak pozyskają archiwistę z doświadczeniem, ale płacą wykładowcom bardzo słabo, zajęte są całe weekendy i ogrom pracy, jaki trzeba włożyć w przygotowanie zajęć jest niewspółmierny, więc często gęsto są to osoby z przypadku. Z autopsji wiem, ze potrafią zatrudnić człowieka tuż po studiach, który sam jeszcze nie do końca wie jak nabytą wiedzę przełożyć na praktykę, co dopiero kogoś czegoś nauczyć.... :o

Zgadzam się więc z Elą- kurs kancelaryjno archiwalny I i II stopnia przyniesie podobny efekt w krótszym czasie, trzeba co prawda zapłacić, ale na pewno poprowadzi go archiwista z prawdziwego zdarzenia :)

sirsilis:
mam nadzieje że nie jestem osobą z przypadku :|

Mikołaj Nowacki:

--- Cytat: Śpioszek w Luty 22, 2017, ---A co konkretnie jest kwestionowane przez kontrolujących?

U nas była dziewczyna na praktykach, bodajże z Żaka, nic nadzwyczajnego szkoła nie żądała. Standardowo był program praktyk, dziennik, opinia...

--- Koniec cytatu ---
Najwyższa Izba Kontroli z reguły kwestionuje brak następujących elementów w umowach autorstwa Cosinusa i Żaka ( to dokładny cytat z protokołu kontroli, na szczęście nie w mojej instytucji ):

"- nie zawarto w nich postanowień wymaganych § 7 ust. 3 pkt 8  rozporządzenia MEN w sprawie praktycznej nauki zawodu, tj. dotyczących sposobu ponoszenia przez strony umów kosztów realizacji praktycznej nauki zawodu wraz z kalkulacją tych kosztów, z uwzględnieniem § 9 wymienionego rozporządzenia,

- w umowach nie zostały wyszczególnione prawa i obowiązki stron, o których mowa w § 7 ust. 3 pkt 7 rozporządzenia w sprawie praktycznej nauki zawodu,

- nie został załączony program nauczania, co jest niezgodne z § 7 ust. 4 rozporządzenia w sprawie praktycznej nauki zawodu".

Dwa tygodnie temu musieliśmy z przykrością odmówić przyjęcia całej grupy przyszłych archiwistów z Cosinusa. Po lekturze umowy veto założył nasz prawnik.

Irena43:
Brałam udział w szkoleniu na technika archiwistkę w żaku i niestety musiałam szybko zrezygnować, bo nauczyciele mieli naprawdę wywalone czy czegokolwiek nauczą. Na szczęście w Cosinusie wszystko było już ok  :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej