Witam wszystkich!
Niedawno otrzymałem pracę w urzędzie ochrony zabytków. Całkiem fajna praca, szczególnie dla historyka
problem w tym, że dodatkowo zostałem osobą odpowiedzialną za archiwum. Na studiach wziąłem sobie kilka przedmiotów fakultatywnych z archiwistyki, ale stan tego, co zastałem w urzędzie przerósł mnie i moją ubogą wiedzę.... Dodatkowo nie ma tu nikogo, kto mógłby mnie wdrożyć w obowiązki. W związku z tym postanowiłem zwrócić się o pomoc z kilkoma pytaniami.
Jedna z moich wątpliwości dotyczy sposobu archiwizacji spraw zabytków. Do pism wpływających często dołączone są załączniki w postaci dokumentacji projektowej (tak w formie A4, jak i większej) bądź przyklejonych zdjęć. Czy materiały te należy traktować jako integralną część pisma (wszak to załącznik!) i zszywać wraz z aktami (taka praktyka była prowadzona przez mojego poprzednika) czy też wydzielać osobno?
Mój kolejny dylemat związany jest z interpretacją przepisów znajdujących się w rozporządzeniu Ministra Kultury ,(
http://www.nid.pl/upload/iblock/ce5/ce5abcee44c8e450afe2c002333658ab.pdf).
Przepisy te wspominają w paragrafie 8 o "zbiorze dokumentacji zabytków". Zastanawiam się, jak sformułowanie to ma się do archiwizacji akt. Czy wszelkiego rodzaju akta spraw należy przyjmować z jednostek organizacyjnych w "normalnym" trybie i postępowiać, jak w przypadku dokumentacji aktowej? Czy też specyfika urzędu sprawia, że tworzą one jakiś "zbiór dokumentacji", archiwizowany dopiero po pewnym czasie?
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki!