Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Przyjmowanie dokumentów sprzed 2011 r.

Zaczęty przez Bożena1808, Sierpień 29, 2016,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bożena1808

Witajcie
Obecnie przyjmuję archiwum i mam problem ze starymi latami. Wiadomo że w 2011 roku zmieniły się przepisy i teraz nie wiem jak przyjmować dokumenty. Czy według obecnie obowiązującego jrwa czy jeszcze ze starymi numerami i nazwami?

muniekdm

Dokumentację przyjmujemy zawsze zgodnie z JRWA, który obowiązywał w okresie, z którego pochodzi dokumentacja.

Bożena1808

Słyszę różne opinie na ten temat. Nawet w archiwum jedna osoba powiedziała że po staremu, a druga że po nowemu. I ciągle sie zastanawiam co robić.

Grzesiek

Cytat: Bożena1808 w Sierpień 30, 2016,
I ciągle sie zastanawiam co robić.

Przejmujesz według symboli klasyfikacyjnych które były nadane z jrwa, które obowiązywało w czasie kiedy tworzona była dokumentacja ale kategorie archiwalne nadajesz z aktualnego jrwa więc trochę po staremu trochę po nowemu :) - obie osoby miały "trochę" racji

Bożena1808

A co w przypadku gdy w starym jrwa była kategoria B a w nowym jest A?

muniekdm

Kategorię zawsze dajemy wyższą, jeśli uległa zmianie. W tym przypadku wszystko będzie kat. A.

pierożek

Dodatkowo można pod symbolem klasyfikacyjnym w nawiasie dodać nowy. Będzie jasność dlaczego może niezgadzac kwalifikacja..

MarcinP

Cytat: pierożek w Sierpień 31, 2016,
Dodatkowo można pod symbolem klasyfikacyjnym w nawiasie dodać nowy. Będzie jasność dlaczego może niezgadzac kwalifikacja..

Nie polecam stosować takiej praktyki, ponieważ podanie w nawiasie symbolu sugeruje, że sprawy zakładano pod takim właśnie błędnym symbolem.

Bożena1808

Mam jeszcze taki przypadek: spis zdawczo-odbiorczy z 2011 r. a na nim adnotacja, że powyższa dokumentacja znajduje się w komórce organizacyjnej, w związku z koniecznością bieżącego użytkowania. Pracownik chce teraz oddać dokumenty fizycznie do archiwum. Nie trzeba chyba robić nowego spisu tylko na teczkach nadać sygnaturę spisu z 2011 r.?

konsacz

Obecnie pracuje w Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie i tam obowiązuje zarządzenie, że starą dokumentacje przyjmuje się według nowego JRWA. Natomiast wcześniej pracowałem w Urzędzie Miasta i tam piszą stary symbol i hasło z JRWA, które obowiązywały w momencie wytworzenia dokumentacji, a pod spodem piszą symbol i hasło z nowego JRWA