mam nadzieje ze w szukaju będzie możliwość sciagniecia jpg i tiff skanów... przykładowo jak tu https://www.digitalcommonwealth.org/search/commonwealth:70796m33h
sugestia co do tiffów - wyżej
- gdy użytkownik zamawia skany w wysokiej rozdzielczości - co jest usługą płatną."
Sugestia, gdyż pokazuje koncepcyjne powiązanie szwa i pozostałych serwisów/usług NAC (poprzez użytkownika).
Czy szwa podobnie jak audiovis będzie umożliwiało SPRZEDAŻ kopii? Pojawienie się odpowiedzi (całkowicie mnie satysfakcjonującej:) w temacie szwa, opisującej sytuację sprzedaży "lepszej kopii" może być błędem, albo może być nieprzypadkowe i spójne.
Brak reakcji może nawet spowodować przejście z kategorii "błąd, balon próbny" do wdrożenie.
Moim zdanie to byłby błąd
pomijam kwestie obecne w wątku "identyfikacja zdjęć/indeksy sporządzone "wolontariacko" a wykorzystane komercyjnie...choć to kwestia niepomijalna. Nawet jeśli indeks (osobowy, opis zdjęcia) nie dotyczyłby konkretnego obiektu, a miałby stać się "jedynie" elementem systemu sprzedaży/wsparcia sprzedaży.
I kolejna sprawa:
NAC nie zdjęcia sprzedaje, a usługę skanowania (poważna zmiana w regulaminie i cenniku parę lat temu - wymuszona dyskusją i potwierdzeniem b. ograniczonych praw majątkowych archiwów do zasobu.
Istnieje (zeskanowane w dobrej rozdzielczości w tiff), obecne w systemie (choć niedostępne techniczne) to nie ma jak zeskanowania sprzedać:) / wymienić barterem na reklamę:)
a czy do serwisu mającego prezentować kopie uytkowe wpinać ciężkie tiff?
ja bym się na tym nie skupiał
jak będzie 95% zeskanowanego, dostępnego w wersjach użytecznych a tańszych, to można wrócić
no chyba, że technologia pozwoli na sprowadzenie kosztów obrbki, przechowywania, udostępniania (ale także ogólniej przesyłu) do pomijalnie nieznaczącej kwestii