Aktualności:

21 Rocznica IFAR - króciutka refleksja rocznicowa... --> http://www.ifar.pl/index.php/topic,5040.0.html

Menu główne

Wszystko o ZoSIA

Zaczęty przez crash0, Listopad 02, 2016,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marek Gieroń

Cytat: Maciej Zdunek w Luty 14, 2017,
bo raczej nie całe archiwum?

A całe Archiwum mogę wygenerować?
"Kto podziela ten pogląd proszę o atak histerii. Start!"

Marek Gieroń

Nie można edytować!
Przecinek rozwala.

Maciej Zdunek

Nic się nie rozjeżdża, tylko trzeba ustawić odpowiednio separatory, jak na obrazku.
Wracając do pytania, to technicznie jest możliwość pobrania całego archiwum w csv, ale nie w GUI.
Taką możliwość mają administratorzy, ale moim zdaniem generowanie takich zestawień na potrzeby archiwum, raz na tydzień odpada z oczywistych powodów.  A do czego potrzebne?
Absens carens

Maciej Zdunek

Edytować też można, przecinek, czy średnik nie powinien niczego rozwalić, zrobiłem próbę. Rzecz jasna lepiej to dalej zapisać w formacie .ods, albo czymś podobnym.
Absens carens

Marek Gieroń

Edytować też można, przecinek, czy średnik nie powinien niczego rozwalić, zrobiłem próbę. Rzecz jasna lepiej to dalej zapisać w formacie .ods, albo czymś podobnym.
:)
Nie można edytować postu na Ifarze, z tabelką można wszystko.
;)

Marek Gieroń

Nic się nie rozjeżdża, tylko trzeba ustawić odpowiednio separatory, jak na obrazku.
Jutro sprawdzę, bo nie zabrałem do domu. Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem nie byłby tabulator, średnik w polu tytuł też może się trafić.
Wracając do pytania, to technicznie jest możliwość pobrania całego archiwum w csv, ale nie w GUI.
Taką możliwość mają administratorzy, ale moim zdaniem generowanie takich zestawień na potrzeby archiwum, raz na tydzień odpada z oczywistych powodów.  A do czego potrzebne?
Do "Empeu". Od 2007 roku korzystający przeglądają inwentarze przy pomocy komputera, tam też zamawiają akta, bez ręcznego wypełniania druczka NDAP-8. Cały obieg akt od zamówienia przez korzystającego do odłożenia na półkę przez magazyniera jest w systemie. Oparte na danych z Izy, odnotowanie przez opracowanie uwagi np."do konserwacji" powoduje, ze korzystający przy zamówieniu tej jednostki dostaje o tym komunikat i jednostki nie dostaje. Plus kilkadziesiąt innych funkcjonalności, o których długo by opowiadać. Wprowadzenie Zosi w obecnym kształcie oznacza cofnięcie nas o dekadę.
Pomijam, że magazynierzy przestaną się do mnie odzywać, ale korzystający ukrzyżują mnie na drzwiach pracowni.
Dlatego chciałbym raz w tygodniu pobrać "zmodyfikowane" przez pracowników (i nie tylko -  nabytki do tej pory zrzucaliśmy do Izy z Akcesji) dane AP59 i wtłoczyć je do "empeu".

Kajka

Przyznam że niezwykle intryguje Mnie to Empeu  :) Mam nadzieję, że uda się znaleźć sposób aby dane wprowadzane do ZoSIA przemigrować do Empeu które jest narzędziem, które znacząco usprawnia proces udostępniania i tymczasowo dopóki nie powstanie moduł udostępniania w ZoSIA, wypełnia próżnię w tym zakresie. To jednak pieśń przyszłości bo jak sam już kiedyś Marku zauważyłeś, sprawna obsługa udostępniania w systemie nie jest możliwa bez posiadania większości ewidencji w formie elektronicznej. Niestety spora część archiwów przez wiele lat nie dostrzegała problemu i teraz jest nadrabianie zaległości w trybie przyśpieszonym  :(  Myślę że warto by było aby twórcy ZoSIA przyjrzeli się rozwiązaniom tam zastosowanym przy projektowaniu modułu do obsługi udostępniania.

Marek Gieroń

Cytat: Kajka w Luty 14, 2017,
Przyznam że niezwykle intryguje Mnie to Empeu  :)
Zapraszam na Warneńczyka 57.

Kajka

Dziękuję bardzo, zapamiętam! Jak kiedyś będę wybierać się na południe to z pewnością się przypomnę ;)

Marek Gieroń

2x ta sama grafika poszła.

Marek Gieroń

Ustawiłem. Dostałem to co poniżej.
Wstawiam spakowaną tabelkę.

Marek Gieroń

Tak patrzę w tą tabelkę...
"Powód powstania"
"Sprawca"
"Producent nośnika"
Czy indeksy których mam w tej chwili 95 tys. też gdzieś się tam znajdą?

Maciej Zdunek

W tabelce jest sporo pól, bo są tam wszystkie unikalne pola dla wszystkich edytorów dokumentacji, których obecnie jest 9.
Indeksów nie ma, bo one są w innym raporcie (Indeksy) i biorą się z innej tabeli.
Ale ten plik csv wygląda dziwnie - czy to jest ten sam, który uzyskuje się bezpośrednio z ZoSIA, czy poddany modyfikacjom? Pytam bo w tamtym separatorami są średniki, a tu widzę przecinki.
Absens carens

Marek Gieroń

Cytat: Maciej Zdunek w Luty 19, 2017,
W tabelce jest sporo pól, bo są tam wszystkie unikalne pola dla wszystkich edytorów dokumentacji, których obecnie jest 9.
Indeksów nie ma, bo one są w innym raporcie (Indeksy) i biorą się z innej tabeli.

OK, super.

Cytat: Maciej Zdunek w Luty 19, 2017,
Ale ten plik csv wygląda dziwnie - czy to jest ten sam, który uzyskuje się bezpośrednio z ZoSIA, czy poddany modyfikacjom? Pytam bo w tamtym separatorami są średniki, a tu widzę przecinki.

Plik przyszedł via mail, dopytam czy było coś z nim robione.

Marek Gieroń

CytatTak to jest tabela, która została pobrana z ZOSIi i nie była poddawana żadnym modyfikacją.