Szanowni Państwo. Właśnie odszedłem z pracy w Głównym Archiwum Policji KGP, a przechodzę do Archiwum IPN. U kolegi Magrysia dokonałem zgłoszenia na X Zjazd IFAR mojego referatu pt. "Główne Archiwum Policji jako przykład "resortowego" archiwum wyodrębnionego". Zamierzam w nim przedstawić działalność GAP zarówno od strony przepisów prawnych, jak też moich doświadczeń zawodowych z pracy w tym archiwum. Zapraszam, i mam nadzieję, że uda mi się powiedzieć coś naprawdę ciekawego.
Jak już wcześniej wielokrotnie na IFARze pisałem, jestem gorącym przeciwnikiem istnienia statusu archiwów wyodrębnionych, który faktycznie uniemożliwia Naczelnemu Dyrektorowi Archiwów Państwowych wykonywanie zadania kształtowania narodowego zasobu archiwalnego. Rozumiem, że nie wszystkie archiwa wyodrębnione funkcjonują tak fatalnie, jak GAP, rozumiem, że w niektórych archiwach wyodrębnionych zaczyna wreszcie dochodzić do pozytywnych zmian, ale, niestety, ominęły one całkowicie GAP i generalnie archiwa policyjne. Moje doświadczenia wskazują, że nawet następuje obecnie regres w działaniach tych archiwów. Skutkiem tego jest choćby utrata (przede wszystkim w terenie) sporej części archiwaliów, które powinny być przekwalifikowywane na kategorię "A" ze względu na wartość historyczną, a są natomiast brakowane. MSWiA, co przyjmuję z wielkim żalem, kompletnie nie spełnia roli nadzoru archiwalnego, a w puszczonych samopas archiwach policyjnych, wobec niekompetencji większości personelu archiwalnego, dochodzi do wielu patologii.
Dlatego zdecydowałem się podjąć interwencję w tym zakresie, i dlatego zgłosiłem mój referat. Nie ukrywam, że liczę na odzew Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, a także NDAP, które - jak widzę - starają się w końcu coś w tej sprawie zrobić. Choć, jak wiadomo, realne znaczenie może mieć jedynie zmiana fatalnej ustawy archiwalnej z 1983 r.
Na razie zapraszam do wstępnego zapoznania się z moim hasłem na Wikipedii dotyczącym Głównego Archiwum Policji, które zawiera podstawowe informacje na temat tego archiwum, w tym jego wartościowego "historycznego" zasobu archiwalnego.