Jak pewnie wiecie, rozpoczęła pacę nowa Centralna Komisja Metodyczna, w nowym składzie i pod moim przewodnictwem
Mamy już pierwsze posiedzenie za sobą, protokół tutaj do poczytania (protokoły będą jawne, działamy przy otwartej kurtynie
https://www.archiwa.gov.pl/pl/aktualnosci/4402-inauguracyjne-posiedzenie-centralnej-komisji-metodycznej-sprawozdanieW czasie posiedzenia dokonałam podsumowania działań archiwów w zakresie metodyki archiwalnej w latach 2012-2016. Oceniłam je krytycznie (wielokrotnie dawałam temu wyraz, także na tym forum, szczegóły także w protokole). Nie będę już się nad tym rozwodzić, czasu archiwa zmarnowały dosyć, nadszedł czas pracy
Nowa CKM będzie działac inaczej niż poprzednicy: przede wszystkim sama będzie przygotowywać projekty przepisów, w scisłej współpracy z NDAP i w zgodzie z priorytetami i koncepcją Naczelnego Dyrektora.
Przy założeniu, że do końca 2017 r. ZoSIA ma być wdrożona w całej sieci archiwów państwowych, planujemy przygotować pakiet przepisów, które wejdą w życie 1 stycznia 2018 r.: nowy przepis o inwentarzu archiwalnym, ewidencji i w miarę potrzeb i możliwosci aktualizacje innych przepisów - celem są elektroniczne pomoce archiwalne i elektroniczna ewidencja.
Na razie przygotowalismy nowelizacje (czekają na podpis Naczelnego Dyrektora), mające na celu wyeliminowanie lub ograniczenie wydruków i ich przesyłanie do NDAP już teraz:
- zarządzenie Nr 11 z dnia 18 września 2013 r. w sprawie ewidencji zasobu archiwalnego w archiwach państwowych (likwidacja Centralnej Kartoteki Zespołów w NDAP i wyeliminowanie przesyłania kart zespołów do NDAP oraz przez oddziały do centrali dla archiwów, które mają wdrożony system ZoSIA),
- wskazówki w sprawie sporządzania inwentarzy książkowych dla zespołów (zbiorów) przechowywanych w archiwach państwowych, wprowadzonego zarządzeniem Nr 6 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z dnia 19 marca 1960 r. (obowiązkowy wydruk tylko jednego egzemplarza inwentarza dla pracowni naukowej, w uzasadnionych przypadkach dyrektor może zadecydować o większej liczbie),
- decyzja Nr 2 z dnia 8 lutego 2006 r. w sprawie utworzenia w archiwach państwowych komisji metodycznych oraz zakresu i trybu ich działania (pomoce archiwalne zatwierdzane przez komisje metodyczne mają być procedowane w postaci .pdf, zarówno na etapie recenzji jak i w trakcie posiedzenia, i w postaci elektronicznej mają być przesyłane do NDAP).
W dalszej części spotkania omawialismy także projekty zarządzeń w sprawie zasad przejmowania i opracowania akt stanu cywilnego w archiwach państwowych oraz
w sprawie brakowania dokumentacji z zasobu własnego archiwów państwowych (planowane jest przywrócenie dyrektorom archiwów prawo do zatwierdzania brakowania).
W trakcie dyskusji okazało się, ze bardzo dużo problemów w archiwach generują komisje metodyczne (jak wiecie uważam że należy je zlikwidować, ale wiem, ze archiwa nie są na to gotowe, dla niektórych byłby to szok nie do ogarnięcia, który zachwiałby sensem ich archiwalnego istnienia
), na pewno nastąpi rzeczywiste uproszczenie procedur zatwierdzania pomocy archiwalnych.