Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Konsultacje rozporządzenie w sprawie dokumentacji toku studiów

Zaczęty przez homo novus, Sierpień 19, 2016,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jarek

Nie rozwinąłeś mojej myśli, tylko wprawiłeś mnie w konsternację. Czy przytoczona przez Ciebie interpretacja ma jakieś formalne umocowanie? Art. 25 dotyczy państwowych archiwów centralnych. Chyba nie bardzo można to przekładać na archiwa uczelni, które są archiwami zakładowymi.
Jarek Orszulak

Marcin Kapała

Mam pewne wątpliwości. Czy archiwum zakładowe uczelni posiada zasób historyczny niezależnie od powierzenia zasobu, tzn. czy może bez powierzenia posiadać zasób historyczny? Nie mam doświadczenia z uczelniami, w których taki zasób funkcjonuje i nie wiem, jak to w praktyce wygląda. Z literalnego czytania art. 35 UNZA wynika, że uczelnie mogą posiadać zasób historycznie ukształtowany, co teoretycznie oznacza że nie mamy do czynienia z sytuacją obligatoryjną. Odpowiedź na pytanie - kiedy uczelnia może posiadać zasób historyczny, w mojej opinii, znajduje się w art. 38, tzn. wtedy gdy zasób został jej powierzony. Analogicznie rzecz ujmując, zasobu historycznego nie mogą posiadać uczelnie, którym zasób nie został powierzony.

Jarek

Zawiłości interpretacyjne są w tym przypadku trudne do ogarnięcia. Sam zapis ustawowy jest niejasny, robiąc ukłon w stronę uczelni tworzy wyjątek, który przysparza potem takich kłopotów.
Chyba zatem liczy się praktyka - a jest z tego co widzę taka że uczelnie trzymają swoją dokumentację (Sezam wykazuje jej śladowe ilości w ap) i nie myślały dotąd o przekazywaniu do ap, bo ustawa im na to pozwala bez proszenia się o powierzenie. Strony internetowe archiwów uczelnianych milczą by cokolwiek archiwa te przechowywały na podstawie powierzenia (swoją drogą ciekawa jest lektura normatywów tych archiwów). Więc wypada pozostać przy takiej interpretacji, gdzie powierzenie i przechowywanie zasobu historycznego przez uczelnie nie mają ze sobą nic wspólnego.
Teraz narosło im mnóstwo dokumentacji, przede wszystkim teczek studentów, więc próbują się ich pozbyć. Brakować się tego nie da, albo się boją to robić, więc próbują przerzucić problem na ap. Próbują dla teczek studentów, traktowanych jako materiały archiwalne, zrobić taki wyjątek od prawa do zachowywania zasobu historycznego.

Jarek

Jarek Orszulak

krzysiekp

Artykuł 35 jednoznacznie wskazuje, ze archiwa uczelni nie dotyczy zakaz posiadania zasobu historycznego a w art. 25 znajduje się definicja terminu zasób historyczny. Skoro prowadzimy kazuistykę tych zapisów UNZA to należy zauważyć, ze dotyczą one tych archiwów uczelni  utworzonych w sposób określony w ustawie -Prawo o szkolnictwie wyższym (art, 2 ust. 1 pkt. 1 P.S.W). Wyjątek stanowić będą archiwa uczelni wchodzących w siec archiwów wyodrębnionych, gdzie zasady postępowania z dokumentacja regulują przepisy wydane na podstawie delegacji art. 5 ust. 3 pkt. 5.

Jarek

Nie doszukiwałbym się w zawartości art, 25 definicji terminu "zasób historyczny", bo zapewne chodziło w tym artykule o konkretny zasób konkretnych archiwów centralnych, ktoś to opisał w ustawie tak jak opisał, a my się teraz - przepraszam za wyrażenie - kazuistykujemy.
Ratuje nas to, że wynik rozważań na ten temat jest właściwie obojętny dla projektu rozporządzenia - praktyka jest taka a nie inna, a proponowana zmiana postępowania ma dotyczyć jedynie akt studentów, o wartości tego konceptu już chyba wszystko napisaliśmy.
Jarek Orszulak

Marcin Kapała

Cytat: krzysiekp w Sierpień 25, 2016,
Artykuł 35 jednoznacznie wskazuje, ze archiwa uczelni nie dotyczy zakaz posiadania zasobu historycznego...

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że zakaz posiadania zasobu historycznego nie dotyczy archiwów uczelni. Ale czy w art. 35 znajdujemy dyspozycję, która nakazuje uczelniom przechowywanie historycznie ukształtowanego zasobu? Stosując wykładnię językową do tego artykułu nie trudną zauważyć, że sformułowanie " nie dotyczy to archiwów szkół wyższych? zastosowane zostało w kontrze do sformułowania " Archiwa zakładowe nie mogą posiadać zasobu historycznego". Wniosek interpretacyjny jest więc taki - archiwa szkół wyższych mogą posiadać zasób historyczny ale nie muszą. Jeżeli dochodzimy do takich wniosków, to logicznym jest pytanie - kiedy szkoły wyższe mogą posiadać zasób historyczny. Art. 35 nie daje nam niestety odpowiedzi na to pytanie, konieczna jest więc kolejna interpretacja. Wydaje mi się, że najbardziej zasadna jest w tym wypadku wykładnia celowościowa. Ustawodawca przewidział w art. 38 ustawy konstrukcję prawną, która pozwala na powierzenie zasobu jednostkom organizacyjnym o szczególnym charakterze. W przypadku uczelni powierzenie zasobu mijałoby się jednak z celem, gdyby nie mogły posiadać zasobu historycznego. Wątpliwa jest również sytuacja, w której uczelnia nie posiada zasobu powierzonego, a posiada zasób historycznie ukształtowany.

Tyle interpretacja. Jak pisałem wcześniej nie wiem, jaka jest praktyka.  Być może wszystkie publiczne szkoły wyższe uzyskały status powierzenia i nie ma problemu.

W związku z tym mam taki kazus, czy szkoła wyższa, która nie uzyskała po roku 1984 powierzenia zasobu, a co za tym idzie musi przekazywać materiały archiwalne do ap, może jednocześnie posiadać zasób historycznie ukształtowany?

homo novus

Rozporządzenie już jest - może to głupie, zastanawiam  się jak oznaczać będzie się akta kandydatów nieprzyjętych na studia - wg. rozporządzenia uczelnie przechowują je sześć miesięcy -  będzie to B 0,6 ? czy może jednak BC?  :)