Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

W którym archiuwm lepsze warunki pracy?

Zaczęty przez madlib, Lipiec 08, 2016,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

madlib

Witam archiwalną brać! ;)

Niedawno udało mi się dostać do grona 5 najlepszych kandydatów, którzy ubiegają się o przyjęcie do archiwum zakładowego jednego z urzędów wojewódzkich i czekam na rozmowę. Niedawno otrzymałem propozycję pracy w archiwum pewnej uczelni wyższej - jednak to jeszcze nic pewnego.

Teraz moje pytanie jest następujące (o ile będę miał taką możliwość) gdzie lepiej podjąć pracę? Jeżeli chodzi o odległość to jest bardzo zbliżona do mojego miejsca zamieszkania (zarówno do jednego archiwum jak i do drugiego). Czyli w skrócie co lepiej wybrać archiwum uczelniane czy urzędu? Nie ukrywam, że względy finansowe również są bardzo istotne. Co radzicie?

Pozdrawiam.

EwelinaP

Ciężko powiedzieć... Decyzja musi być podjęta po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw. Oczywiście kwestia finansów jest istotna i podejrzewam, że uw zagwarantuje lepsze warunki. Osobiście wybrałabym archiwum uczelniane. Dlaczego? Ponieważ w administracji pracuję 8 lat i z chęcią zmieniłabym środowisko :) Życzę powodzenia i gratuluję miejsca w wybranej 5 :)

Marcin Kapała

Nie wiem, czy uzyskasz satysfakcjonującą odpowiedź. To trochę jak wróżenie z fusów. Pod względem prestiżowym są to porównywalne archiwa (rozumiem, że uczelnia jest publiczna). Zależy jednak, jaki jest stan uporządkowania zasobu. Zakładam, że w takich archiwach powinno być wszystko dobrze. Produkcja aktowa w archiwum uczelnianym na pewno będzie mniejsza, więc i praca będzie mniej nerwowa. Archiwum uczelniane będzie też z reguły posiadało zasób powierzony, więc odchodzi cała procedura przekazywania materiałów archiwalnych do AP.

marcia

Jeśli chodzi o różnorodność dokumentacji, to na pewno większym wyzwaniem będzie praca w uw, bo i dokument różne, i pewnie prędzej czy później EZD.  Tylko pierwsza umowa jest na rok czasu, bo to służba cywilna.  Nie wiem jaka jest u Ciebie różnica między pensją w obu firmach. Wszystko też wyjdzie w praniu, jak się okaże co za ludzie i procedury ;)
"Życie jest zbyt krótkie, by było małe." B. Disraeli.

madlib

Witam,
bardzo dziękuję za porady. W zasadzie to w naszym fachu nie powinno się wybrzydzać bo tych ofert jest jak na lekarstwo. Zobaczymy jakie będą efekty rozmów. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.