Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

dgrot - temu Panu już podziękujemy

Zaczęty przez Kajka, Czerwiec 04, 2016,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kajka

Dariusz Grot nie pełni już funkcji Dyrektora Generalnego Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych oraz Dyrektora Wydziału Organizacji i Udostępniania
http://bip.ap.gov.pl/dokument.php?iddok=1665&idmp=1074&r=o
Czy będzie to oznaczało to zmiany w sposobie udostępniania materiałów archiwalnych w AP? Zobaczymy...

Robert2000

Robert2000

Bo następuje tam desant z BUiAD IPN.

sirsilis

Robert2000

Z tego, co wiem, na razie 3 czy 4 osoby.
Ale cały czas nie wiem, o co chodzi z Panem Grotem.

Kajka

Cytat: koszmar_obsta w Czerwiec 05, 2016,
Wyczuwam spisek...http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-01-26/odwolano-dyrektora-centralnego-osrodka-informatyki/
Nie ma co szukać spisku. Można mówić raczej o pewnej rozbieżności opinii co do sposobu i trybu udostepniania materiałów archiwalnych w sieci ap pomiędzy byłym  Dyrektorem Wydziału Organizacji i Udostępniania a obecnym Naczelnym Dyrektorem.

Cytat: Robert2000 w Czerwiec 04, 2016,
A co było nie tak z tym Panem?
O opinię proponuję zapytać archiwistów którzy zajmowali się udostępnieniem w ap.  ;)

koszmar_obsta

@Kajka chodziło mi o to, że w przytoczonym przeze mnie linku pojawia się nazwisko następczyni dra Grota, to sie wszystko jakoś tak pięknie łączy ze sobą. To była więc ironia, powinienem był napisać raczej "spisek"

dgrot

Szanowna Kajko ? co do tytułu wątku, to radość jest przedwczesna. Gdyby jednak satysfakcjonowała Panią tylko zmiana mojego stanowiskowego statusu, proszę się nie krępować. O rozbieżności opinii w sprawach udostępniania nie słyszałem, ale wszystko możliwe. Właściwie, różniłem się ze wszystkimi Naczelnymi Dyrektorami, dla których pracowałem ? bo szefowie niewielki mieliby pożytek z potakiewiczów, a i wierni wykonawcy nie są dobrzy na wszystko. Ważne, by na końcu ostatnie słowo miał ten, kto składa podpis i ponosi odpowiedzialność. Zanim to jednak nastąpi, rozbieżności bywają twórcze.

Nie wiem, jak liczny jest tłum archiwistów zaangażowanych w udostępnianie, na których opinie Pani się powołuje. Ja spotykałem się z wieloma. Istotnie, czasem nie wyrażali euforii, ale ze swojej strony utrudnień nie zmyślałem, a rozpowszechniane interpretacje nie spływały też z mojego biurka wprost do archiwów. Pewne zasady są w ustawach, inne wynikają z międzynarodowych standardów. Niektórych można by nawet nie przestrzegać, ale to stwarza ryzyko dla dobrego imienia archiwów i dla ich przyszłości.

Problem w tym raczej, że nasze koleżanki i koledzy z udostępniania często bywają pozostawieni sami sobie z obciążeniami, jakie niesie praca w kontakcie z użytkownikami ? i trudno im udźwignąć coraz to nowe wymagania. Spodziewam się, że nie wszystkie ich zastrzeżenia do mnie docierały, a nie miałbym nic przeciwko. Może nie ma u nas zwyczaju ani praktyki rozmawiania i ucierania poglądów. W każdym razie, nic nie wiem o dedykowanym mi osobiście masowym ruchu oporu.

Na marginesie, ?już dziękować? mogliby ci, którzy powierzyli mi zadania lub stanowiska, a także ich następcy. Także pod tym względem jakby się Pani pospieszyła, więc z pełnym przekonaniem odpowiadam: ?Nie ma za co?.

Pozdrawiam,
Dariusz Grot

kurka wodna

kurka wodna

Droga Kajko, ze swej strony doradzam więcej pokory a mniej ostentacji w dążeniu do awansu. Nie warto manifestować tak swojej serwilistycznej postawy, nawet w drodze ku karierze. To zniechęca ludzi, a samego zainteresowanego naraża na śmieszność