Pytanie o archiwizację w znanej firmie finansowo-ubezpieczeniowej.

Zaczęty przez jjdtmrc, Maj 01, 2016,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jjdtmrc

Cześć, mam pytanie odnośnie znanej firmy (nazwy nie będę przytaczać). Na stronie firmy znalazłem info na jakiej podstawie działa firma. Miedzy innymi działa na podstawie "Rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 16 września 2002 r. w sprawie postępowania z dokumentacją, zasad jej klasyfikowania i kwalifikowania oraz zasad i trybu przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów państwowych". Czy nie powinna działać już na podstawie rozporządzenia z 18.01.2011?

Czy oni podlegają pod archiwum państwowe?

Rovan

Cytat
Czy nie powinna działać już na podstawie rozporządzenia z 18.01.2011?

A to niby z jakiej racji. Rozporządzenie z 2011 dotyczy jednostek samorządu terytorialnego - konkretnie organów gminy i związków międzygminnych, organów powiatu, organów samorządu województwa i organów zespolonej administracji rządowej w województwie, a także urzędów obsługujących te organy.

Jeżeli już to na podstawie Rozporządzenia MKiDN z 20.10.2015, które zastąpiło rozporządzenie z 2002 r.

Co do tego, czy podlegają pod nadzór archiwalny trudno mi się odnieść nie wiedząc o jaką firmę chodzi.

jjdtmrc

Cytat: Rovan w Maj 01, 2016,
A to niby z jakiej racji. Rozporządzenie z 2011 dotyczy jednostek samorządu terytorialnego - konkretnie organów gminy i związków międzygminnych, organów powiatu, organów samorządu województwa i organów zespolonej administracji rządowej w województwie, a także urzędów obsługujących te organy.

Masz rację! Moja winna, bardzo wielka wina!

Ale zatem czy nie powinni stosować rozporządzenia z 20.10.2015? Dlaczego stosują z 2002?

Konkretnie chodzi o S.K.O.K.

Rovan

Pewnie nie zadali sobie trudu aby zaktualizować na swojej stronie tę informację po 1 listopada (kiedy rozporządzenie z 2002 zostało zastąpione tym z 2015). Możliwe wręcz, że nie są świadomi zmiany przepisów.

jjdtmrc

Bo rozporządzenie z 2002 roku nie obowiązuje, zastąpiło je rozporządzenie z 2015 roku. Podmioty nie mogą dowolnie sobie wybierać przepisy. A czy to jest podmiot z zasobem państwowym czy niepaństwowym? Podlega pod AP?