Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Sprawozdanie.

Zaczęty przez typer, Marzec 22, 2016,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

typer

Witam was serdecznie, podpowie mi ktos co jest podstawa do wysylania rocznego sprawozdania do AP z dzialalnosci archiwum zakladowego? Rozporzadzenie prezesa rady ministrow z 2011 r o postepowaniu z dokumentacja i instrukcja kancelaryjna? Bardzo prosze o odpowiedz.

MarcinP

Rozdział 11 instrukcji archiwalnej.

stany

Cytat z zał. nr 6 - Instr. Archiwalnej - Rozp. z 2011r.

Rozdział 11           Sprawozdawczość archiwum zakładowego

§ 46. 1. Archiwista sporządza sprawozdanie roczne z działalności archiwum zakładowego i stanu dokumentacji w archiwum zakładowym w terminie do dnia 31 marca roku następnego po roku sprawozdawczym.

typer

Na to sie powolac wysylajac pisno przewodnie w zwiazku z sprawozdaniem z archiwum sądu do AP?

Marcin Kapała

Podstawą prawną sprawozdania będzie rzeczywiście rozporządzenie z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych ale tylko dla:
- organów gminy i związków międzygminnych oraz urzędów obsługujących te organy i związki;
- organów powiatu i starostw powiatowych;
- organów samorządu województwa i urzędów marszałkowskich,
- organów zespolonej administracji rządowej w województwie i urzędów obsługujących te organy.
Dla innych jednostek organizacyjnych, w których funkcjonują archiwa zakładowe, podstawy należy szukać w stosowanej instrukcji archiwalnej.

typer

No tak jak myslalem, dzieki bardzo. Wiec ja podaje swoja Instrukcje archiwalna. Robie to pierwszy raz stad moze czasem glupio pytam, ale lepiej na forum niz ealnac gafe w pismie. Pozdrawiam

Marcin Kapała

W przypadku sądów obowiązuje Zarządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 30 grudnia 1985 r. w sprawie archiwów zakładowych w jednostkach organizacyjnych resortu sprawiedliwości. Podstawą więc będzie § 13 tego zarządzenia, który stanowi, że sprawozdanie z działalności archiwum zakładowego za okres roczny składa jego kierownik (samodzielny pracownik prowadzący archiwum zakładowe) kierownikowi jednostki organizacyjnej lub osobie sprawującej bezpośrednio nadzór nad archiwum zakładowym w I półroczu roku następnego. Sprawozdanie przekazuje się również do wiadomości właściwemu archiwum państwowemu.

typer

Super. Dziekuje Ci bardzo serdecznie.

Kajka

A ja się zastanawiam czy w AP ktoś w ogóle czyta te sprawozdania i je analizuje?

Dory

Cytat: Kajka w Marzec 03, 2018,
A ja się zastanawiam czy w AP ktoś w ogóle czyta te sprawozdania i je analizuje?
Ja też się nad tym zastanawiałam nie raz, w moim przypadku chodzi o Archiwum PAN. Wydaje mi się, że nie czytają...

Kajka

Chyba nie czytają bo przed kontrolą po raz kolejny proszą o te dane które już raz w sprawozdaniu dostali.

Grzesiek

Cytat: Kajka w Marzec 06, 2018,
Chyba nie czytają bo przed kontrolą po raz kolejny proszą o te dane które już raz w sprawozdaniu dostali.

Dokładnie ale to nic dziwnego przy ilości kontroli i innych obowiązków jakie mają pracownicy nadzoru. Szkoda tylko, że tego typu obowiązki zajmują czas nam i im, a pożytku z tego nie ma dla nikogo. I to w czasach gdy rozwiązania typu BI są już powszechne. Szkoda, że naszych sprawozdań nie możemy składać np. za pomocą zestandaryzowanego formularza on-line tak by dało się je przetwarzać i np. idąc na kontrole mieć obraz z ostatnich lat. Pamiętam spotkania w NDAP, gdzie takie pomysły się pojawiły ale pewnie jak wiele innych były i...wyszły.

EwelinaP

To u mnie chyba raczej czytają, bo pan z nadzoru na kontrole przychodzi zawsze przygotowany :)

paco1987

Powiedzcie mi proszę, dopiero oficjalnie przejmuje archiwum... firma uporządkowała mi archiwum, które przez wiele lat nie funkcjonowało. Mam zrobić sprawozdanie... Mam podać ilość przejętej dokumentacji w roku 2017r... Jakbym napisał rzeczywiste dane to  musiałbym napisać, że ok 70% akt archiwum zakładowego zostało przejęte z komórek w 2017r. Dlaczego tyle? Dlatego, że wszystko, co leżało w archiwum bez spisów wycofałem do komórek do uporządkowania i przekazania (a czego się nie dało wycofać to zewidencjonowałem wspólnie z firmą). W/w akta można by potraktować jako będące już wcześniej w archiwum zakładowym, zatem na sprawozdaniu może tylko uwzględnić tylko te, które faktycznie zostały przekazane przez pracowników (nie będąc wcześniej w archiwum)?
Firma, która obsługuje archiwa podlegające temu samemu AP twierdzi, że AP prosi żeby przynajmniej złożyć sprawozdanie...a danych nie będzie weryfikować, gdyż tylko zależy im na otrzymaniu spisów kat. A.

EwelinaP

Moim zdaniem należy wskazać, że dokumentacja została wreszcie ogarnięta. Uwzględniłabym podział na dokumentację, która została przekazana do archiwum i na tą, która została powtórnie przyjęta i uporządkowana. Dodałabym, że w całości zasób archiwum wynosi tyle i tyle, że były prace prowadzone przez firmę zewnętrzną itd. Po co ściemniać, trzeba pisać jak jest. Inna sprawa, że AP faktycznie największą wagę przywiązuje do kat. A, ale to przecież oczywiste.