Internetowe Forum Archiwalne > Archiwistyka społeczna
Otwarty System Archiwizacji (OSA)
Hanna Staszewska:
Ciekawe porównanie systemu OSA i ZoSIA znajduje się w opracowaniu "Archiwa społeczne. Stan obecny i perspektywy?, które ukazało się niedawno (ostatni rozdział).
http://archiwa.org/as/as_img/uploaded/Archiwa_spoleczne_w_Polsce.Stan_obecny_i_perspektywy.pdf
Chętnie obejrzałabym OSA, jednak działa ona tylko w srodowisku Windows (a ja mam inny system), więc trochę słabe to jest :(
Rafał Rufus Magryś:
--- Cytat: Marcin Buczek w Listopad 28, 2016, ---Instalacja dość banalna, szkoda tylko że wszystko działa pod Made In Microsoft na Win 10 śmiga dobrze choć przydało by się wersja na pingwina jako serwer. Ciekawe rozwiązanie choć do ZoSIA i SwA to jeszcze daleko choć ciekawy jest eksport do XLS, XML czy EAD czego SwA nie posiada.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie - co ciekawe oryginalny program na bazie którego stworzono OSA (ICA-Atom) działał pod Linuxem, nawet specjalna dystrybucja była z programem z tego co pamiętam.
Co do ZoSIA - (też z tego co pamiętam) ZoSIA potrafi eksportować do EAD dane z ZoSIA szły w ramach projektów UE na stronę APEnet z tego co pamiętam - jest tylko to opcja właściwa dla administratora a nie dla każdej osoby.
Rafał Rufus Magryś:
--- Cytat: Hanna Staszewska w Listopad 28, 2016, ---Ciekawe porównanie systemu OSA i ZoSIA znajduje się w opracowaniu "Archiwa społeczne. Stan obecny i perspektywy?, które ukazało się niedawno (ostatni rozdział).
http://archiwa.org/as/as_img/uploaded/Archiwa_spoleczne_w_Polsce.Stan_obecny_i_perspektywy.pdf
Chętnie obejrzałabym OSA, jednak działa ona tylko w srodowisku Windows (a ja mam inny system), więc trochę słabe to jest :(
--- Koniec cytatu ---
Brak w tym porównaniu aspektu finansowego - wprawdzie konieczna jest zgoda NDAP/NAC na wejście do ZoSIA lecz od momentu zgody dana instytucja jest otaczana opieką - ma dostęp do podręczników, szkoleń a przede wszystkim ma dane zabezpieczone na macierzach i serwerach w NAC.
sirsilis:
ogólnopolski system informacji o archiwaliach owszem jak najbardziej ale to nie wyklucza owych wysepek, mogą być przecież podłączone i zarazem niezależne
stempczyk:
Ciesze się, że wątek się rozwinął. W związku z tym mam pytanie czy jako prywatna osoba posiadająca kolekcję dokumentów mogę wystąpić o dostęp do ZoSIA i czy wówczas informacje o moich zbiorach byłby dostępne powszechnie tzn. poprzez strony internetowe?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej