Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

X (jubileuszowy) Zjazd IFAR

Zaczęty przez Rafał Rufus Magryś, Listopad 21, 2015,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gdzie powinien odbyć się X Zjazd IFAR?

Stary Sącz
3 (8.8%)
Przemyśl
2 (5.9%)
Warszawa
14 (41.2%)
Toruń
1 (2.9%)
Poznań
10 (29.4%)
Lublin
4 (11.8%)

Głosów w sumie: 34

Głosowanie skończone: Sierpień 24, 2016,

Katarzyna Ziętal

Czy będzie można zobaczyć zapis wystąpień?

crash0

Nagrana transmisja live jest już w obróbce. Zapewne po Nowym Roku, może po 6 stycznia, pojawią się na YT.

Katarzyna Ziętal

muniekdm

Trochę czasu minęło od Zjazdu. Pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań refleksji :)
Cały czas poruszamy się w tematach ważnych i ważniejszych, EZD, retrokonwersja, udostępnianie, dokumentacja elektroniczna. Nad tymi tematami należy się pochylić. Jednakże ważne jest także zmiana pewnych nawyków i kultury postępowania z dokumentacją w administracji państwowej. Wróciłem do swojego sądu i na początku nowego roku znowu ciśnienie mi podskoczyło, gdy widzę, że pracownicy nie stosują się do IK i JRWA. Przeprowadziłem szkolenie, zgodnie z zaleceniami AP, a tu nastał nowy rok i stare problemy. Uważam, że powinny nastąpić zmiany w sposobie naboru pracowników. Moim zdaniem powinno być kryterium znajomości przepisów o biurowości a nowi pracownicy powinni być zaznajamiani z instrukcją kancelaryjną, archiwalną i jednolitym rzeczowym wykazem akt. Trzeba edukować, tworzyć  kulturę postępowania z dokumentacją w urzędach (zwłaszcza w sądach). Nadzór archiwalny powinien mieć rozszerzone uprawnienia, powinny być częstsze i bardziej rygorystyczne kontrole. Może warto pomyśleć o karach administracyjnych dla instytucji, które notorycznie nie wykonują zaleceń pokontrolnych.

Jarek

Powtarzaj szkolenia co roku, nawet jeśli maja być dla tych samych osób.
Jarek Orszulak

crash0

Szanowni Państwo,
na kanale YouTube Archiwa Państwowe pojawiły się pliki z 10. Zjazdu iFAR, który miał miejsce w NDAP 15 i 16 grudnia ur.
Każdy plik to jeden dzień, a całość zapisu to blisko 10 godzin nagrań (nie licząc przerw). W opisie każdego z plików dodano odnośniki czasowe do każdego z wystąpień prelegentów oraz dyskusji.

Zachęcam do odsłuchania wystąpień i obejrzenia przygotowanych, przez niektórych uczestników, prezentacji.
dzień 1 -> https://www.youtube.com/watch?v=hcFRUAR2Akw
dzień 2 -> https://www.youtube.com/watch?v=5zbAipDan_E

Maciej Zdunek

Super! Brawa dla Michała, bez którego determinacji nie byłoby to możliwe.
Absens carens

homo novus

Cytat: muniekdm w Styczeń 18, 2017,
Trochę czasu minęło od Zjazdu. Pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań refleksji :)
Cały czas poruszamy się w tematach ważnych i ważniejszych, EZD, retrokonwersja, udostępnianie, dokumentacja elektroniczna. Nad tymi tematami należy się pochylić. Jednakże ważne jest także zmiana pewnych nawyków i kultury postępowania z dokumentacją w administracji państwowej. Wróciłem do swojego sądu i na początku nowego roku znowu ciśnienie mi podskoczyło, gdy widzę, że pracownicy nie stosują się do IK i JRWA. Przeprowadziłem szkolenie, zgodnie z zaleceniami AP, a tu nastał nowy rok i stare problemy. Uważam, że powinny nastąpić zmiany w sposobie naboru pracowników. Moim zdaniem powinno być kryterium znajomości przepisów o biurowości a nowi pracownicy powinni być zaznajamiani z instrukcją kancelaryjną, archiwalną i jednolitym rzeczowym wykazem akt. Trzeba edukować, tworzyć  kulturę postępowania z dokumentacją w urzędach (zwłaszcza w sądach). Nadzór archiwalny powinien mieć rozszerzone uprawnienia, powinny być częstsze i bardziej rygorystyczne kontrole. Może warto pomyśleć o karach administracyjnych dla instytucji, które notorycznie nie wykonują zaleceń pokontrolnych.
Podpisuję się obiema rękami - edukować niestety również / a może przede wszystkim  kadry kierownicze :( 

nikodem.b

CytatZachęcam do odsłuchania wystąpień i obejrzenia przygotowanych, przez niektórych uczestników, prezentacji.
Oczywiście poza godzinami pracy! No chyba, że w odcinkach, w czasie przerw śniadaniowych w trakcie retro...ale tu pojawia się niebezpieczeństwo -  qualitas morbus: kajzerką z chudym serkiem uduszon. RIP "Tu leży archiwista ubogi, wykonał normę, wyciągnął nogi" :D

Paweł z ...

Ponieważ parę osób pytało się o możliwość otrzymania mojej prezentacji "Raporty w systemie EZD jako narzędzie koordynatora czynności kancelaryjnych i archiwisty", to przygotowałem wersję do ściągnięcia i kilka słów komentarza http://o-archiwum.pl/raporty-w-systemie-ezd-jako-narzedzie-koordynatora-czynnosci-kancelaryjnych-i-archiwisty/

Kajka

Rewelacyjny artykuł! Lektura obowiązkowa każdego państwowego nadzorcy archiwalnego!

Anna Sobczak

Pozdrawiam,
Anna Sobczak

Anna Sobczak

Czyżby sprawa publikacji umarła?
Pozdrawiam,
Anna Sobczak

Rafał Rufus Magryś

Rafał "Rufus" Magryś
...patience is a virtue...