No cóż wiele osób ma różne doświadczenia z Wikipedią, to normalne.
Ja nie jestem nawiedzoną wikipedystką (chociaż jestem Redaktorem Wiki, jestem z tego bardzo dumna i lubię się tym chwalić
, wybaczcie
, zajmuję się edycją haseł w wolnej chwili i zawsze mam dużo satysfakcji, kiedy uda mi się stworzyć nowy biogram albo inne hasło, albo chociaż poprawić błędy. Jako że archiwistyka jest moją pasją
, więc edytuję gł. hasła archiwistyczne. Kiedy zaczynałam moją przygodę z Wiki nie było tam biogramu K. Konarskiego, Bachulskiego, Przelaskowskiego i wielu innych, teraz są
Musimy przyjąć do wiadomości, że to właśnie Wikipedia jest źródłem wiedzy "pierwszego kontaktu" i jeśli ktoś chce sprawdzić podstawowe fakty dot. Ptaszyckiego czy Bańkowskiego to nie sięgnie do Słownika Biograficznego Archiwistów Polskich, tylko do Wiki (chociaż oczywiście tenże Słownik jest świetną podstawą do przygotowywania haseł do Wiki). Dlatego my, archiwiści powinniśmy dbać o dobry poziom tychże haseł.
Tyle gadania o popularyzacji archiwów, a nawet połowa archiwów państwowych nie ma hasła w Wiki...
Zobaczcie sami:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Archiwa_pa%C5%84stwowe_w_Polsce I jeszcze słowo o współpracy archiwów z Wiki: nieraz spotykam się z pytaniami, po co to, skoro udostępniamy swoje skany w Sieci i każdy może je wykorzystać. Owszem, ale wśród milionów naszych skanów encyklopedyczne są tylko nieliczne, bo tylko takie są potrzebne do ilustracji artykułów w Wiki. Czy miliony skanów akt metrykalnych i usc, dot. anonimowych z punktu widzenia encyklopedii osób są przydatne dla Wiki? Oczywiście nie, ale już akt urodzenia Faustyny Kowalskiej czy karta meldunkowa Komedy jak najbardziej. A to my, archiwiści najlepiej znamy zasób i jeśli dodatkowo w archiwum pracuje archiwista wikipedysta, to jest to idealna sytuacja, aby nasze materiały, które są ency, "wrzucić" do repozytorium Commons (bo skan z obrazkiem jest "zaciągany" do hasła w Wiki z repozytorium Wikimedia Commons, czyli najpierw trzeba go tam umieścić).
Wikipedia ma ogromny zasięg, jest jedną z najbardziej popularnych stron w Internecie, wszyscy z niej korzystamy i dbajmy o to, aby jej poziom był jak najlepszy. To niesamowity projekt, który siłami wolontariuszy stworzył ogromny zasób wiedzy, dostępny za darmo, wciąż rozwijany i udoskonalany.
Archiwa to ogromne banki danych, bardzo różnorodnych i bardzo cennych. Udostępniajmy je wszędzie tam, gdzie mogą wzbogacić otwarte zasoby kultury. A więc także w Wikipedii!
Pozdrawiam