Nowe akty wykonawcze do nowej ustawy archiwalnej.

Zaczęty przez marcia, Wrzesień 09, 2015,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcia

Mam do Was takie pytanie: czy ja źle szukam czy jeszcze nie ma do wglądu projektów/ aktów wykonawczych do nowej ustawy archiwalnej? Na dłuższą chwilę jstem wyłączona z pracy ale chcę być w miarę na czasie, może coś mnie ominęło? Może jednak gdzieś coś jest jak byk napisane? :)
"Życie jest zbyt krótkie, by było małe." B. Disraeli.

marcia

szerka

Witam, za bardzo nie kumam po lekturze projektu zarządzenia.
Czyżbym miała przyzwolenie na konstrukcję wykazu akt tak jak w załączniku ?

marcia

Z tego, co pamiętam ze spotkania w AP, to wojewoda, wójt, prezydent itd. może uzupełniać wykaz akt, jeśli dochodzą nowe zadania. W lipcowym "IT w administracji" też jest to opisane (że chodzi o nowe zadania nadane na mocy ustawy, a nie o zadania, dla których brakuje odpowiedniego hasła w jrwa).

Paweł z ...

Cytat: marcia w Wrzesień 11, 2015,
Z tego, co pamiętam ze spotkania w AP, to wojewoda, wójt, prezydent itd. może uzupełniać wykaz akt, jeśli dochodzą nowe zadania. W lipcowym "IT w administracji" też jest to opisane (że chodzi o nowe zadania nadane na mocy ustawy, a nie o zadania, dla których brakuje odpowiedniego hasła w jrwa).
Co z zadaniami które doszły po 2011 gdy nie można było rozbudowywać jrwa? Czy też będzie można w tym zakresie rozbudować jrwa? Jak AP to przedstawiało?

marcia

O tym już niestety mowy nie było. Zobaczymy czy każde AP będzie tak samo interpretować podobne sytuacje ;)

szerka

Marciu, a gdzie jest jest napisane w projekcie rozporządzenia o decyzji AP w kontekście klasyfikacji akt ?, Kilka razy projekt odnosi się do kwalifikacji.

marcia

Po szybkim przejrzeniu nie widzę :) Bardziej chodziło mi o to, że AP "jest mądrzejrze" i zawsze coś doradzi ;)

Bolek

Cytat: Paweł z ... w Wrzesień 12, 2015,
Co z zadaniami które doszły po 2011 gdy nie można było rozbudowywać jrwa? Czy też będzie można w tym zakresie rozbudować jrwa? Jak AP to przedstawiało?
Na stronie  www.archiwa.gov.pl w zakładce Zarządzanie dokumentacją/stosowanie Rozporządzenia PRM podano sposób postępowania w odpowiednich informacjach więc raczej nie sądzę, aby dane AP zgadzało się na rozszerzenia do jrwa z 2011 skoro podano już jakieś rozwiązania. No ale mogę się mylić i znajdą się takie.
prawy obrońca lewego słupka

szerka

Bolku, ja myślę, że rozporządzenie daje przyzwolenie na manipulowanie przy jrwa. Ale jak jest naprawdę - nie wiem, moja głowa tego nie chwyta. Musiałabym studiować rozp. z 2011, ustawę archiwalną i czy projekt obecny ministra kultury może nadpisać rozp. z 2011 r. Wiem tylko, że moja jednostka administracji zespolonej w przyszłości będzie mogła sobie "dołożyć" klasy V czy VI rzędu z oczywistym pominięciem czterech klas pierwszego rzędu. Pożyjemy, zobaczymy, archiwiści z AP powinni się wypowiedzieć...

Bolek

Nowelizacja ustawy daje możliwość zmiany w JRWA wprowadzonych załącznikami 2 do 5 do RPM z 11 II 2011 r. Ale jak samo rozporządzenie mówi, kierownik jednostki wprowadza nowe klasy w porozumieniu z właściwym AP przed pojawieniem się nowych zadań. Czyli wchodzi jakaś nowa ustawa która wprowadza nowe zadania a nie są one w żaden sposób ujęte w dotychczasowych wykazie akt, to wówczas archiwum mu to zatwierdzi. Nie sądzę aby zgodziło się na takie rozszerzenia bo ktoś ma problem z zarejestrowaniem pism. Zresztą teraz piszę z pamięci. trzeba sięgnąć do ustawy i rozporządzenia i zacytować właściwe ustępy.
Pzdr.
prawy obrońca lewego słupka

Aleksander81

Witam,
czy akty wykonawcze do nowej ustawy archiwalnej już są nie mówię o projektach, kiedy można ich się spodziewać?
pozdrawiam
Pozdrawiam W.

szycha

Jeszcze nie ma, ale ponoć mają wejść równo z wejściem w życie nowelizacji ustawy czyli 1 listopada.

Robert2000

A to ciekawe, bo ostatnia konferencja uzgodnieniowa w NDAP nie przyniosła rozwiązania wszystkich problemów.