Witam!
Na codzień pracuję w archiwum zakładowym w ogólnie pojętym wymiarze sprawiedliwości. Problemem jest olbrzymia ilość dokumentacji do wybrakowania. Pech chciał, że duża część zasobu jest opisana albo w maszynopisach albo wydrukowane są spisy zdawczo-odbiorcze z wydziałów które zdawały akta. Sęk w tym, że nie ma kopii cyfrowych, a przepisywanie wszystkiego to strasznie dużo czasu.
Pojawiła się również potrzeba zdigitalizowania w sposób względnie profesjonalny fragmentów starszych zbiorów, jak i innych dokumentów w pracy bieżącej - najlepiej od razu OCR z zapisem do PDF. Nie ukrywam że jest tego dużo
. Oprogramowanie OCR to insza inszość (tutaj w grę wchodzi jedynie garstka programów) - mi chodzi głównie o aparat.
Niestety nie ma i nie będzie na to wielkich sum (BA, nie wiem czy sam nie będę musiał prywatnie takiego aparatu zakupić...), tak więc odpadają skanery planetarne, a z uwagi na ilość dokumentacji - również skanery stacjonarne, które są po prostu za wolne i nieodpowiednie dla zasobów zszywanych.
PYTANIE - czy któryś z forumowiczów ma doświadczenie w digitalizacji aparatem fotograficznym dużej ilości dokumentacji? Nie chodzi tu o digitalizację do TIF w 48 bitowym kolorze, a proste skany 300-600 dpi B/W nadające się do OCR i robocze skany kolorowe max do 1200dpi (ale pewnie tylko 600 dpi - wszak mówimy jedynie o formacie A4). Liczy się szybkość, dokładność oraz takie cechy jak pilot do robienia zdjęć i np. wyjście HDMI na monitor zewnętrzny (to to już w ogóle marzenie
. Niepotrzebne są RAWy, wskazane zaś podstawowe nastawy manualne jak balans bieli itd.
Wydaje mi się, że w/w potrzeby zrealizuje dobry kompakt. Myślałem m.in. o Samsungu EX1, z uwagi na jasny obiektyw i przyzwoitą matrycę, niemniej już ich nie produkują. Lustrzanka wydaje mi się tutaj trochę na wyrost, a obawiam się tanich niesprawdzonych konstrukcji. Mam swobodny dostęp do rynku USA, gdzie pojawiają się czasami bardzo fajne oferty starszych aparatów, więc używki jak najbardziej wchodzą w grę (tyle że taki aparat muszę już kupić prywatnie).
Bardzo proszę o wymianę doświadczeń w tym zakresie. Inna kwestia to stół lub kolumna reprodukcyjna, oświetlenie itd - jeśli ktoś ma doświadczenie i w tym zakresie, bardzo chętnie się dowiem czegoś nowego.