Internetowe Forum Archiwalne > Metodyka Archiwalna

Zwrotka a akta sprawy

<< < (2/4) > >>

inka:
Pytam o te zwrotki które mają zadrukowane oryginalnie dwie strony. Czy można to traktować tak, że wystarczy oznaczyć jedną stronę, a oczywistym jest, że druga jest jej częścią i jej nie oznaczać? Pytam, ponieważ zdarzają się sprawy, gdzie jest tysiące zwrotek  ???

metricisRegninotarii:
W przypadku akt spraw sądowych numeruje się karty, zatem i zwrotki dołączone do akt sprawy numeruje się tylko z jednej strony, w innym przypadku obawiam się, iż trzeba znumerować strony.

inka:
Coś mi się wydawało, że gdzieś kiedyś o możliwości numerowania z jednej strony słyszałam, i już wiem gdzie - kilka lat temu byłam na stażu w archiwum sądowym :) dziękuję za wypowiedzi. Pozdrawiam

muniekdm:
Jeśli sprawa będzie miała kat. A trzeba akta spaginować. Ja to stosuję, chociaż wiem, że niektóre AP w przypadku akt sądowych godzą się na przekazywanie spraw, w których ponumerowane są karty.

Marcin Kapała:
Mam duże wątpliwości dotyczące pozostawiania zwrotek w aktach sprawy. Wg mnie mają one jedynie wartość proceduralną. Sama zwrotka nic nie wnosi do treści akt sprawy. Jej rola jest istotna, kiedy konieczne jest zachowywanie wszelkich terminów, które mogą wystąpić w KPA, KPC i KPK. Niezbędna jest więc na etapie prowadzonego postępowania. Nie widzę powodów, dla których zwrotki mają być przechowywane w aktach sprawy na poziomie archiwum zakładowego, a tym bardziej archiwum państwowego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej