Dzień dobry,
Prosiłabym bardzo o pomoc
Otóż dostałam "w spadku" po koleżance prowadzenie składnicy akt w OPS.
A wiec tak.. nie mam spisów zdawczo-odbiorczych z tych akt które leżakują już w składnicy, są to po prostu związane sznurkiem teczki z lat 1991-2017. Wcześniej przekazywane były do Urzędu Gminy i leżały sobie u nich w archiwum. UG swoje już uporządkował, przekazał co było do brakowania itd., twierdząc że naszych nigdzie nie ma ujętych... wiec mamy sobie te swoje od nich zabrać
gdyż 2011 r. jest w OPS składnica akt, mamy własną instrukcję o organizacji i zakresie składnicy akt i swój jednolity rzeczowy wykaz akt, więc archiwista gminny przerzucił teczki OPSu do tej składnicy akt.
Część z nich wydzieliłam do brakowania i chciałabym, jak już uporam się z tym, wystąpić z wnioskiem do AP o brakowanie. Dokumentacja jest o kat. B.
I teraz mam pytania:
1. Robię najpierw "spis zdawczo-odbiorczy" z natury? A w spisie na brakowanie dodaje informację ze spis powstał z natury?
2. Co zrobić mam z teczką z 1992, która nie ma opisu, a symbol ma nadany z instrukcji z 1999 r., nie ma napisanej kategorii archiwalnej? Czy powinnam dodać opis również z 1999 r. , symbol i nadać kategorię również z instrukcji z 1999 r. ? Czy powinnam nadać nowy tytuł ze swojej aktualnej instrukcji, kategorię archiwalna i symbol klasyfikacyjny?
3. Albo teczki, które w ogóle nie mają opisu, symbolu i kategorii lub opis teczki (hasło klasyfikacyjne) nie jest takie jak w jednolitym (pracownik nadał takie jakie mu pasowało) z lat 1991-2009? Nadawać wszystko po nowemu, czy z instrukcji obowiązującej gdy były wytworzone?
4. Teczki z lat 2010 o kat. B10, B25 które jeszcze muszą zostać w składnicy akt mogę opisać od nowa stosując nowy jednolity rzeczowy, skoro nie ma tam żadnych spisów zdawczo-odbiorczych? Czy jak powinnam to zrobić, żeby to uporządkować poprawnie?
5. Jak już doprowadzę mniej wiec do ładu to wszystko, zacznę robić to co ma zostać jeszcze w składnicy akt, to czy mogę wydzielić sobie regały dla np. pomocy społecznej, księgowości czy świadczeń rodzinnych?
Na razie, tak jak już wspomniałam, mniej więcej wydzieliłam to co do brakowania, a to co powinno zostać. Ułożyłam te teczki wg lat czyli 1991, 1992 itd. Te z lat 1991-2009 kat. B5, B10 spróbuję dobrze jakoś spisać i wystąpić z wnioskiem o brakowanie. Następnie podzielę to co zostało w składnicy akt z lat 2010-2017 , najpierw wg lat, potem w obrębie roku wg symboli, poprawnie opiszę teczki (pyt. 4) zrobię spis zdawczo-odbiorczy (czy z natury?).
Nie mam po prostu pojęcia czy ja to dobrze robię...
Bardzo prosiłabym o podpowiedź i z góry za wszystkie dziękuję.
Pozdrawiam