Brakowanie akt - niszczenie dokumentacji

Zaczęty przez Kofi, Sierpień 13, 2009,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yorik

Cytat: Rovan w Październik 09, 2012,
Jeśli zaś chcecie ją zlikwidować we własnym zakresie, nie jest wymagany żaden protokół (choć pewnie nie zaszkodzi).

Małe sprostowanie:
§ 9 Rozporządzenia MK z 16.09.2002
"Jednostki organizacyjne przechowują w archiwum zakładowym lub w składnicy akt dokumenty brakowania, o których mowa w § 7 ust. 1, wraz z dowodami przekazania nieprzydatnej dokumentacji niearchiwalnej na makulaturę bądź protokółami jej zniszczenia."

Czyli ze zniszczenia akt MUSI być sporządzony protokół, który jest dołączany do kompletu akt sprawy brakowania - de facto ten właśnie dokument kończy tą sprawę, a nie zgoda z właściwego AP.
Rozporządzenie nie określa formy i zawartości tego protokołu, ale wydaje się, że powinny się w nim znajdować takie dane jak data zniszczenia, sposób zniszczenia oraz wyszczególnione w nim powinny być osoby, który brały udział w niszczeniu.

MarcinP

Za protokół służy certyfikat ze zniszczenia akt wystawiony przez firmę zajmującą się niszczeniem dokumentacji. Dokumentacja kat. Bc również musi być ujmowana na spisach zdawczo-odbiorczych i brakowana za zgodą AP.

pulchra

Hmm, może zbyt pochopnie napisałam o tej dokumentacji kat. BC. Miałam na myśli rzeczy typu: nieudane pisma, niepotrzebne kopie pism - papiery nigdzie nie zarejestrowane, takie które w normalnym biurze poszły by do niszczarki, ale z uwagi na fatalną jakość niszczarek biurowych trafiają do kartonów na makulaturę i przy brakowaniu dokumentacji kat. B (za zgodą AP) komórki chcą te swoje kartony dorzucić do transportu.

-Czy w takim razie, czy powinnam z tego napisać jakiś protokół?
-Czy wystarczy dać firmie egzemplarz zgody AP na dok. kat. B, a tą makulaturą się nie przejmować, bo w normalnym trybie pracownicy sami by sobie zniszczyli te papiery w niszczarkach biurowych?

Rovan

U mnie, podobnie jak u MarcinaP za protokół służy certyfikat zniszczenia wystawiony przez firmę. Natomiast w przypadku gdy dokumenty są niszczone we własnym zakresie, jak wynika z zacytowanego przez yorika zapisu z rozporządzenia, należy sporządzić odpowiedni protokół. Szczerze mówiąc nigdy nie niszczyłem akt we własnym zakresie i pewnie dlatego umknął mi ten konkretny zapis. Co mnie oczywiście nie rozgrzesza - mea culpa :-[

pulchra - to nie jest kat. BC tylko zwykłe śmieci. Takich materiałów nie umieszczasz na spisie do wybrakowania, nie występujesz o zgodę na ich zniszczenie, a więc nie ma potrzeby sporządzania żadnego protokołu.

kecajax

Czy możecie na moją pocztę wysłać nazwy firm które niszczą dokumenty z województwa mazowieckiego - Warszawa

Jamaika

kecajax

Właśnie o to mi chodziło. Dziękuję za szybką pomoc. Pozdrawiam

kecajax

Czy firma niszcząca dokumenty powinna posiadać pozwolenie na wykonywanie brakowania, czy wykonywanie przez firmy zewnętrzne niszczenia dokumentów regulują konkretne przepisy? Czy oprócz normy DIN 32757 istnieją inne?

muniekdm

Mam takie pytanie związane z niszczeniem i normami. Firma określiła, iż dokumentacja będzie niszczona zgodnie z normą DIN 66399. Wszystko fajnie, tylko pani dyrektor zażyczyła sobie, aby napisać czy ta norma jest zgodna z przepisami. Co z tym zrobić?

Aleksander81

Witam,
może to cos pomoże:
http://www.iniejawna.pl/pomoce/din_66399.pdf
oprócz normy DIN powinien być podany jeszcze poziom bezpieczeństwa jakim niszczone są dokumenty.
pozdrawiam
Pozdrawiam W.