Trochę czasu minęło od Zjazdu. Pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań refleksji
Cały czas poruszamy się w tematach ważnych i ważniejszych, EZD, retrokonwersja, udostępnianie, dokumentacja elektroniczna. Nad tymi tematami należy się pochylić. Jednakże ważne jest także zmiana pewnych nawyków i kultury postępowania z dokumentacją w administracji państwowej. Wróciłem do swojego sądu i na początku nowego roku znowu ciśnienie mi podskoczyło, gdy widzę, że pracownicy nie stosują się do IK i JRWA. Przeprowadziłem szkolenie, zgodnie z zaleceniami AP, a tu nastał nowy rok i stare problemy. Uważam, że powinny nastąpić zmiany w sposobie naboru pracowników. Moim zdaniem powinno być kryterium znajomości przepisów o biurowości a nowi pracownicy powinni być zaznajamiani z instrukcją kancelaryjną, archiwalną i jednolitym rzeczowym wykazem akt. Trzeba edukować, tworzyć kulturę postępowania z dokumentacją w urzędach (zwłaszcza w sądach). Nadzór archiwalny powinien mieć rozszerzone uprawnienia, powinny być częstsze i bardziej rygorystyczne kontrole. Może warto pomyśleć o karach administracyjnych dla instytucji, które notorycznie nie wykonują zaleceń pokontrolnych.