Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Datowanie dokumentacji konstrukcyjnej

Zaczęty przez Asmund, Czerwiec 23, 2017,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Asmund

Witam wszystkich!

Od dłuższego czasu głowię się nad pewnym problemem, szukałem w podręczniku (kancelaria..., do starych kserówek ze studiów bez bicia się przyznam, że jeszcze nie sięgałem) i nie znalazłem, szukałem na forum - też nie ma...
Koniec końców wypracowałem sobie jakieś zdroworozsądkowe zasady, ale sprawa w dalszym ciągu nie jest dla mnie jasna i nie jestem pewien czy dobrze postępuję.

Do rzeczy więc:
Mam oto w swoim archiwum multum przemysłowej dokumentacji technicznej, a zwłaszcza - rysunków konstrukcyjnych. W metryczce znajduje się parę pozycji, gdzie występuje data:

Konstruował, [nazwisko+podpis+data (mies.+rok)]
Rysował, j.w.
Sprawdził, j.w.
Kontr. normaliz., j.w.
Zatwierdził, j.w.

Te daty nieraz są rozbieżne, np. konstruowano, rysowano, sprawdzono i zatwierdzono w 1971 r., ale kontrola normalizacyjna w 1972 r.

Oprócz tego jest jeszcze informacja o zmianach do rysunku opatrzona datą, np. l. 1972, 1974, która oczywiście zawsze jest późniejsza niż datowanie powstania rysunku.

Do tego już poza metryczką, w górnym prawym rogu, widnieje pieczątka zaświadczająca o wciągnięciu rysunku na ewidencję (do rejestru), gdzie mamy pozycje:

Nr rej., Data, np. 1972 r., podpis.

Co w takim razie z tym robić?

Otóż wykoncypowałem sobie, że wezmę daty skrajne: od początku prac nad rysunkiem, aż do zmian, ew. wciągnięcia na ewidencję.
Dla podanego przykładu byłoby to zatem datowanie na l. 1971-1974. Czy to jest dobre podejście?

Mam wątpliwości zwłaszcza co do tego, czy liczyć tutaj tą pieczątkę z numerem rejestru. W końcu przybicie stempla to już nie jest praca nad rysunkiem! Z drugiej strony jego zastosowanie w datowaniu jest szczególnie kuszące, bo zamiast się pałować z różnymi datami z metryczki, można by pójść na łatwiznę i właśnie nią się kierować. Który sposób datowania jest dobry, poprawny i właściwy?
Dzielenie włosa na czworo czas zacząć!

Z góry dziękuję za pomoc.
;)

MarcinP

Na egzemplarzu nie ma daty, kiedy go wydrukowano? Czy mamy do czynienia z pierwszymi wersjami projektów? Bo jeżeli ktoś wydrukował któryś tam egzemplarz noszący datę np. 1972, ale wydrukował go w 1975 r., żeby dołączyć do sprawy, wówczas datą będzie 1975 r.

Asmund

Ok, czyli dla odbitek liczy się data wykonania kopii. Zazwyczaj taka pieczątka na nich się znajduje.

Mi jednak chodziło o oryginały na kalkach, czyli tzw. matryce. Są to pierwsze wersje projektów z ewentualnymi zmianami, których daty były również wpisywane do metryczki.

MarcinP

Matryce to kat. A. Warto skonsultować się z właściwym miejscowo AP i zapytać, jak chcą mieć opisane te jednostki. Wydaje się, że należałoby zapisywać cały zakres dat (od - do), tzn. okres, w którym dokument był sporządzany.