Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Przechowywanie dokumentacji badań klinicznych w szpitalu

Zaczęty przez Archivarius85, Luty 25, 2015,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Archivarius85

Witam! Jestem pracownikiem AZ szpitala. Moje pytanie dotyczy dokumentacji badań klinicznych prowadzonych przez oddziały szpitalne: kto powinien przechowywać dok. badania - szpital (w tym wypadku AZ) czy sponsor? W Rozporządzeniu Min. Zdrowia z dnia 2.05.2012 r. w sprawie Dobrej Praktyki Klinicznej nie ma wprost powiedziane kto i gdzie ma przechowywać te dokumenty (ja chciałbym tego uniknąć ponieważ i tak mi brakuje miejsca na bieżącą dokumentację, a tu jeszcze badania kliniczne, których czas przechowywania określa tak na prawdę sponsor). Jeśli ktoś zetknął się z podobnym problemem będę wdzięczny za odpowiedzi.

Tomciaz

Niestety, nie pomogę, gdyż sam przechowuję dokumentację badań klinicznych. Czytaj - przechowuje szpital. Najkrótszy okres przechowywania to 20 lat, czyli jak dla dokumentacji medycznej w rozumieniu rozporządzenia ws. rodzajów i zakresu dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania, CHYBA że sponsor zażyczy sobie więcej, np. 23, 45, 777 itp. a i w tym wypadku wydaje mi się, że przed brakowaniem trzeba wystąpić o zgodę do właściciela dokumentacji, czyli wspomnianego sponsora. Stąd u mnie w JRWA ma toto kwalifikację BE 20. 

Archivarius85