Witam
Widzę że nikt nie chce razem ze mną bronić tytułu możłiwego do sortowania.
Wydaje mi się że dlatego, ze nie bardzo jest czego. Zapewniam Pana, że COIA nie bedzie miała nic przeciwko, jeśli zmieni Pan pole tytuł na tekstowe 255. Rozmawiałem o tym zresztą ostatnio z p. Markiem Kuczyńskim. Co innego, gdyby chciał Pan
powiększyć jakieś pole...
1. tworząc kolejne wersje bazy powinniśmy chyba dbać o rozwijanie dodatkowych jej możłiwości, ale jednocześnie nie usuwać możłiwości, które już w niej były, aby nie negować czyjejś przeszłej pracy
Tak, ma Pan rację, choć w tym przypadku (pole tytuł) nie jest to chyba słuszne zastrzeżenie.
Oczywiście drobny warunek - wtedy i tylko wtedy, kiedy ta "czyjaś przeszła praca" miała sens i była logiczna. Nie powinniśmy klęczeć z zachwytu nad wysiłkami naszych poprzedników tylko dlatego, że byli przed nami. Zdarza się natomiast, że "czyjaś przeszła praca" nie jest w pełni importowana do nowej IZY 5.01 (bazy KITA, MAPA), a to rzeczywiście duży błąd.
3. doskonałym pomysłem jet dodatkowy formularz w IZIE 5,01 umożliwiający wpisanie tytułu tłumaczonego i treści (zawartości), dlaczego nie wykorzystać go do wpisania dłuższych tytułów, czy raczej rozwinięć tytułów? Wówczas można pozostawić pole tytuł jak "tekst" a zawartość jako "nota". Wilk syty i owca cała
Może i tak, ale tytuł to tytuł. Znów przenoszenie z tytułu do treści, kombinacje, etc.? Albo wpisywać skrócony tytuł do pola "tytuł", a rozwijać dopiero w polu treść? To chyba nie jest dobre rozwiązanie, szczególnie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że pole treść/tytuł tłumaczony nie jest tak naprawdę widoczne i trzeba je dopiero wywołać podwójnym kliknięciem, co przy przegladaniu bazy - rekord za rekordem - byłoby bardzo uciążliwe. Co nie zmienia faktu, że nadal nie wiemy co wpisywać w polu treść. Według Instrukcji użytkownika IZY, str. 7: "treść (zawartość) jednostki inwentarzowej". Wyglada to trochę tak jakbyśmy mieli przepisywać "od deski do deski" zawartość jednostki. Czyli pełnić rolę "ręcznego" skanera:-)
Chciałbym jeszcze poruszyć problem innego pola: uwagi. Dlaczego ono jest polem memo/nota??? I to teraz, kiedy obciążającą ją zawartość (opis obiektów, informacje o mikrofilmowaniu, numer mikrofilmu, dokończenie tytułu) "wyrzuciliśmy" do innych pól... Trochę dziwne.
Zapewniam Pana, że dziwnych rzeczy w IZIE 5.01 jest więcej i na ich tle pole tytuł to (dla mnie) najmniejszy problem...