Autor Wątek: kurs archiwalny w CAW  (Przeczytany 2721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline crash0

• starszy(a) archiwista(ka)
kurs archiwalny w CAW
« dnia: Październik 09, 2014, »
ktoś z forumowiczów był może?
http://www.caw.wp.mil.pl/pl/67_403.html

jestem ciekaw, jak ta jednostka przeprowadza taki kurs...
dość specyficzny zasób, ciekawe jakim "kursem" idą

Offline GAP1

• archiwista
Odp: kurs archiwalny w CAW
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2014, »
Jakiś czas temu dowiedziałem się, że instytucje i jednostki wojskowe nie mają swoich archiwów zakładowych, tylko przechowywują akta w registraturach, a dopiero potem przekazują do archiwów poszczególnych rodzajów sił zbrojnych. Czy to prawda?

Offline Kajka

• archiwa_2.5
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2014, »
Kurs archiwalny jest skierowany wyłącznie do osób pracujących w jednostkach podlegających nadzorowi wojskowej sieci archiwalnej. Archiwa wojskowe mają swoją specyfikę i nawet dla osoby po studiach archiwalnych archiwa wojskowe mogą stanowić odrębną galaktykę. W pewien sposób to jak wyglądają procedury w archiwach wojskowych obrazują materiały pomocnicze opublikowane na stronie internetowej Archiwum Wojskowego w Oleśnicy. http://www.awo.wp.mil.pl/pl/9.html

Offline Kajka

• archiwa_2.5
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2014, »
W zakresie postępowania z dokumentacją obowiązuje zarządzenie MON z a.  3/MON z 02 lutego 2005 r. a oraz zarządzenie nr 42 z 19 grudnia 2014 r.w sprawie postępowania z dokumentacją, zasad jej klasyfikowania i kwalifikowania oraz zasad i trybu przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów w jednostkach organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej lub przez niego nadzorowanych.

Offline GAP1

• archiwista
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 14, 2014, »
Ciekawe, bo ja wiem, że taki kurs mogą ukończyć też osoby spoza sfery wojskowej.