Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Udostepnienie synowi dokumentacji ojca

Zaczęty przez regalus01, Kwiecień 01, 2014,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

regalus01

Witam serdecznie,
borykam się z następującym problemem dotyczącym udostępniania: w moim archiwum znajduje się spora grupa dokumentacji osobowo płacowej odziedziczonej po poprzedniku prawnym. Niedawno zwrócił się do nas pan, który prosi o udostępnienie akt osobowych oraz kartotek swojego nieżyjącego już ojca. Argumentuje to tym, ze jego ojciec był represjonowany politycznie i powyższe akt są mu potrzebne do prowadzonego postępowania sądowego. Nie za bardzo wiem, czy możemy się zgodzić na udostępnienie tej dokumentacji. Proszę o radę, jak postąpić.

regalus01

Prawidłowy tytuł wątku to: "Udostępnienie synowi dokumentacji ojca"

sirsilis

a jaka to instytucja/firma że macie wątpliwości ???

regalus01

Państwowa jednostka organizacyjna. Prosiłbym jednak o odpowiedź, a nie o odpowiadanie pytaniem na pytanie. Jeśli masz Sirlisie opracowaną jednoznaczną ścieżkę postępowania, a przy tym nie masz żadnych wątpliwości, to proszę o informację.

sirsilis

nie mam opracowaną ścieżkę postępowania, to nie moja działka wg mnie dokumenty są dla ludzi więc czemu nie dać wglądu/dać wypisy tychże akt. Pytałem się o nazwe/typ instytucji ponieważ sądzę że dla kogoś bardziej kompetentnego niż ja pomoże to przy odpowiedzi

Bogusława Deryło

Ochrona danych osobowych nie dotyczy osób nieżyjących, więc można udostępnić akta osobowe takiej osoby każdemu, kto wykaże jakiś ważny dla niego powód, nawet osobie niespokrewnionej.
Chyba że jakieś inne przepisy zakazują udostępniania akt osobowych tej konkretnej osoby - nie napisałeś, w jakiej instytucji te akta są przechowywane, np. w wojsku czy policji mogą być jakieś odrębne przepisy.   
Ale w wypadku "zwykłych" akt osobowych pracownika jakiegoś urzędu żadne przepisy nie zabraniają ich udostępniania (poza ustawą o ochronie danych osobowych).