Internetowe Forum Archiwalne > Archiwizacja materiałów cyfrowych i digitalizacja analogowych

nośniki danych-okres przechowywania

<< < (2/2)

sgt_Wichowski:
Dzień dobry, chciałbym odświeżyć temat niszczenia płyt CD - zwłaszcza tych, które zawierają dokumentację typu A. Pracuję w teatrze, mam od groma płyt ze zdjęciami i nagraniami spektakli. Oczywiście, mam lub będę miał kopie na dyskach zewnętrznych, ale jeżeli płyta została nagrana wiele lat temu, to moim obowiązkiem jest jej zawartość przegrać na nowy nośnik, a stary... no, właśnie, najlogiczniej jest chyba komisyjnie zniszczyć - bo dlaczego stare egzemplarze mają zalegać w magazynie i zajmować miejsce? Przy niszczeniu trzeba by chyba skonsultować się z właściwym AP, jak przy brakowaniu dokumentacji typu B. Myślę, że dobrze rozumuję?

Barsa:
Można powiedzieć, że te stare płyty po "przegraniu" to jakby Bc...

sgt_Wichowski:

--- Cytat: Barsa w Lipiec 25, 2024, ---Można powiedzieć, że te stare płyty po "przegraniu" to jakby Bc...

--- Koniec cytatu ---

Czy jest jakaś podstawa, by tak myśleć, poza zdrowym rozsądkiem?  ;)

Barsa:
Zapytaj się AP żeby mieć "podstawę".... Nośnik jest tylko "nośnikiem" dokumentów na nim zawartych, więc jak dokumenty zostaną skopiowane na inne nośniki stary nośnik już nie ma znaczenia. Coś jak usuwanie kopii z mat. archiwalnych, gdy mamy oryginały, tudzież zostawianie jednej, najlepszej kopii, gdy mamy wybór z kilku kopi a nie ma oryginału.

Ciekawa sprawa byłaby z takimi płytami z nadrukiem, nie wiem z muzyka czy coś.... co z nimi po przegraniu ;)

sgt_Wichowski:

--- Cytat: Barsa w Wrzesień 12, 2024, ---
Ciekawa sprawa byłaby z takimi płytami z nadrukiem, nie wiem z muzyka czy coś.... co z nimi po przegraniu ;)

--- Koniec cytatu ---

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź i przepraszam, że ją przeoczyłem tyle czasu...
A propos cytowanych "płyt z nadrukiem" - mam takich trochę, myślę, żeby zachować 2-3 egzemplarze, czyli potraktować jak np. plakat czy druk ulotny. Sam nadruk traktuję jako historycznie wartościowy, fakt ozdobienia zwykłej płyty CD/DVD ornamentem, tekstem, czymkolwiek. Być może po 1000 lat nie będzie można odtworzyć treści zapisanej na płycie, ale ikonograficznie dalej będzie niosła jakąś informację :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej