Problem z określeniem komórki merytorycznej

Zaczęty przez peter7712, Styczeń 20, 2014,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinP

Zgadzam się z pmm.
Sprawozdania z działalności komórek organizacyjnych powinny być wpierw rejestrowane, jako sprawy, w tych komórkach, których dotyczą. Jeśli sprawozdania te składają się później na jedno sprawozdanie zbiorcze, to ich drugie egzemplarze powinny być dołączone do komórki merytorycznej, która przygotowuje sprawozdanie zbiorcze (chyba, że wykaz akt przewiduje odrębną klasę rzeczową dla takich sprawozdań pełniących rolę materiałów pomocniczych).

stany

Ja powtarzam jak wcześniej pisałem: poszczególne komórki o.  przekazują do kom. "zbiorczej"  i w tej kom. są wszystkie sprawozd. z poszczególnych kom. łącznie ze zbiorówką tylko w jednej teczce i tą teczkę kat. A przekazuje kom. zbiorcza do AZ - jedną teczkę i jest tam wszystko, a w pozostałych kom. zostają drugie egzemplarze przekazane do zbiorówki dla siebie i nie przekazują do AZ, bo byłaby podwójna dokumentacja w archiwum- czyli dla pozostałych kom  o.  jest to kat. BC lub B5.

MarcinP

Te "pozostałe" komórki też są zobowiązane przekazać dokumentację swoich poszczególnych sprawozdań do archiwum.

pmm

Ja myślę, że wiele niezgodności między nami powoduje fakt, że nie wszyscy podlegają pod rozporządzenie z 2011 r.
Część z nas pracuje w jednostkach centralnych, gdzie zasady z instrukcji wprowadzone w/w rozporządzeniem nie mają zastosowania. Dlatego uważam, że dobrze byłoby wydzielić część forum dla archiwistów z takich jednostek.
W przeciwnym wypadku często będziemy prowadzili tego typu rozmowy.
Niektóre rzeczy, owszem, są identyczne. Czasem jednak potrzebujemy rozwiązania pod konkretny rodzaj jednostki.

peter7712

Co co tego że przekazują obydwie komórki nie żadnych wątpliwości.
Jest kwestia komórki macierzystej, oraz na tym etapie rozważań, kwalifikacji w komórce robiącej zbiorówkę. W wykazie akt jest rubryka na materiały pomocnicze z kategorią A, z dopiskiem że do A kwalifikuje się materiały które nie znalazły odzwierciedlenia w sprawozdaniach zbiorczych, pozostałe B10.
Rozumiem ze większość przychyla się do zdania że w tej grupie powinny być zebrane sprawozdania z komórek organizacyjnych pod tematem sprawy materiały pomocnicze do sprawozdania ble ble ble i przekazane z kat. B10, ponieważ znajdują odzwierciedlenie w zbiorówce, a na komórkach muszę wymóc robienie drugiego egzemplarza oryginalnego jako sprawozdania komórek organizacyjnych (traktująć je jako komórki merytoryczne) i z wszystkich komórek przejąć jako kat A.
W miejsce sprawozdań komórek które nie mają sporządzonego drugiego oryginału przejąć kopie.
Dla jasności nie podlegam pod nowe rozporządzenie z 2011 roku.

stany

Nie podleganie pod Rozp. z 2011r nie upoważnia do tworzenia i przekazywania podwójnej dokumentacji kat. A do AZ., a potem do AP- ostatecznie z pozostałych k.o.  B10, ale zazwyczaj jest to B5 albo BC.

MarcinP

Z tego, co pamiętam, to u mnie sprawozdania z działalności komórek mają kat. BE5.

Jarek

Ja, podobnie jak pmm, uważam, że (o ile nie wskazuje inaczej sam jrwa) merytoryczne są tu dwie komórki - każda w swoim zakresie działania. Nie dajcie się zwieść fetyszowi unikalności ;)
Jarek Orszulak