Szanowny Jarku!
Staram sie uwaznie czytać posty. Odpowiedź skierowałem nie do Dziuni, tylko do pani Magdy, bo to ona otworzyła ten wątek konkretnym pytaniem. Rady Dziuni Pani Magda może wykorzystać, to jej osobista decyzja, ja jedynie, z własnego doswiadczenia odpowiedziałem, że nie trzeba sugerować się doswiadczeniami ( w domysle dziuni), tylko mimo wszystko napisać do AP Kraków. czchów bez watpienia to miejscowość miedzy Brzeskiem (nie Brzegiem na śląsku Opolskim!!!) a Nowym Sączem. Może pani Magda tez napisac do nowosądeckiego oddziału AP Kraków, poniewaz okolice Czchowa należeć moga do dwóch właścicwych oddziałów AP Kraków tzn. do bocheńskiego i nowosądeckiego. Trudno w tej chiwli dokładnie precyzowac mi czy akta z lat wojny dotyczace czchowa sa tylko w Bochni czy tylko w Nowym Sączu. Dla świetego spokoju mozna tez napisac do centrali AP Kraków (oddział II i IV w Krakowie raczej nie bedzie posiadał akt z terenu czchowa, ale oddział w Tarnowie tegoż archiwum może coś mieć). Czchów jest położony w trójkącie Nowy Sącz-Brzesko-Tarnów i w każdym z tych oddziałów (Bochnia, tarnów Nowy sacz) może coś byc do czchowa. Staram sie zawsze pomóc, o ile mam wiedze na temat. Nie trzeba od razu pisac do Niemców, lepiej na poczatku, dla czystego własnego sumienia, sprawdzic wszystko w kraju. I jeszcze raz podkresle ze nadzieja powinna niknąć ostatnia!