Dziecinada (mam nadzieję, że po raz ostatni)http://demotywatory.pl/3723806/LucznictwoPrzepraszam, ale uważam, że Pańskie uporczywe trzymanie się terminu dziecinada nie wnosi nic merytorycznego do dyskusji i jest rodzajem trollowania. Dlatego nie zaśmiecajmy istotnych spraw archiwalnych dziecinadą.
Wciąż namawiam wszystkich Forumowiczów (i okolicznych miłośników archiwistyki) do poparcia Deklaracji. Pana również. Proszę raz jeszcze przeczytać tekst, zastanowić się nad Deklaracją, oraz nad samą akcją i odpowiedzieć sobie na pytanie:
Czy ta akcja szkodzi archiwistyce?
Czy ta akcja prowadzi do dezintegracji środowiska archiwistów?
Czy dla polskiej archiwistyki będzie lepiej, jeżeli jej przedstawiciele nie znajdą się w gronie tysięcy archiwistów ze 141 krajów wspierających?
I na koniec najważniejsze:
Czy ja mam coś lepszego do zaproponowania?
Jeśli zaproponuje Pan rozsądną inicjatywę o podobnym zasięgu, to jestem przekonany, że znajdzie Pan wśród Forumowiczów IFAR wiele osób, które z chęcią wesprą Pańskie działania.
Natomiast, jeżeli Pan wciąż uważa, że to dziecinada, to proszę te dziecinne igraszki zlekceważyć. Jeśli nie chce Pan pomóc, to może po prostu nie przeszkadzać, nie zniechęcać innych.
Ja, podczas krótkiego pobytu na Forum spotkałem wiele wspaniałych, zaangażowanych osób, które chcą poświęcić swój czas i energię, aby wspierać rozwój archiwistyki. Widzę, że występuje Pan aktywnie na Forum. W końcu nie za darmo zasłużył Pan na tytuł Młodszego Archiwisty (gdzież, mnie Słuchaczowi równać się z Panem). Dlatego sądzę, że to nie przypadek, i że Panu również zależy. Dlatego proponuję, nie zacietrzewiajmy się, lecz próbujmy wprowadzać jak najwięcej praktycznych i konstruktywnych działań na polu naszej rodzimej i międzynarodowej archiwistyki.
Serdecznie pozdrawia i do kolejnych (owocnych) dyskusji zaprasza
Leszek Pudłowski
P.S.
Mam sporo wątpliwości terminologicznych i chciałbym je tutaj, w gronie światłych archiwistów przedyskutować. Myślę, że jeśli czas (i obowiązki rodzinno-twarzyskie) pozwolą to jeszcze w ten weekend powinienem coś przesłać. Nie chcę oczywiście zaśmiecać tego wątku, więc będzie to odrębny post.
Miłego weekendu życzę,
LP