Internetowe Forum Archiwalne > Archiwa Zakładowe
Dokumenatcja osobowa i płacowa - zezwolenie na przechowywanie
Młoda Archiwistka:
Witam wszystkich,
Jestem tu pierwszy raz i właśnie dzisiaj dowiedziałam się, ze firma w której od niedawna pracuję powinna mieć zezwolenie na magazynowanie dokumentów osobowych i płacowych. Powinna je zdobyć do 31.12 br. jeśli nie, powinna zawiesić dzialaność. Wiem, ze takiego dokumentu nie posiadamy. I co teraz? Wiem, ze to pytanie po części retoryczne... Ale może ktoś już uzyskiwał takie zezwolenie i wie ile trwa taka procedura i jak to wygląda?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Archiwistka
Anonymous:
wszystko jest w ustawie o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach, i w rozporządzeniach wykonawczych. Nie ma co czekac, tylko trzeba jak najszybciej złożyć wniosek u właściwego wojewody (od stycznia marszłaka województwa).
Anonymous:
proszę zajrzec do ustawy o swobodzie działalności gospodarczej z lipca 2004 r. Rzeczywiście termin upływa pojutrze ale jak znam zycie i polską dbałosc o "papierki" to jeszcze długo nikt niczego nie będzie sprawdzał. Cóż, a to Polska właśnie....
Dzno:
--- Cytat: "Anonymous" ---wszystko jest w ustawie o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach, i w rozporządzeniach wykonawczych. Nie ma co czekac, tylko trzeba jak najszybciej złożyć wniosek u właściwego wojewody (od stycznia marszłaka województwa).
--- Koniec cytatu ---
Czy ten obowiązek dotyczy również firm produkcyjnych ,przechowujących wyłącznie akta swoich pracowników,czy tylko firm ,które zajmują się wyłącznie archiwizacją? :oops:
Anonymous:
dotyczy to wyłącznie firm, które prowadzą działalność polegającą na przechowywaniu dokumentacji płacowej i osobowej.
Jarek
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej