Internetowe Forum Archiwalne > Problematyka budowy baz danych

Pytania nowicjusza

(1/2) > >>

Luk:
Dzień dobry, jestem studentem biorącym udział w projekcie informatycznym związanym z archiwami. Ponieważ nie miałem nigdy do czynienia z tą tematyką, chciałbym zadać kilka pytań, które zapewne wydadzą się Państwu banalne, a posiadane przeze mnie źródła niewiele na ten temat mówią. Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź.

1. Czy jednostka archiwalna może w trakcie okresu przechowywania zmieniać miejsce (regał)? Jeżeli tak, w jaki sposób jest to oznaczane w spisach/wykazach?
2. Jakie formy może przyjmować oznaczenie miejsca przechowywania jednostki archiwalnej?
3. Czy liczba lat w oznaczeniu kategorii (np. B5) należy do jakiegoś określonego przedziału/zbioru, czy też jest to dowolna liczba naturalna?

Jeszcze raz dziękuję za wszelką pomoc, i życzę wszystkim forumowiczom spokojnych świąt Bożego Narodzenia i pomyślnego Nowego Roku (no i przeczytania tych życzeń dopiero w 2006 ;))[/b]

Wojciech Woźniak:
Witam
Ileż świeżości do zrutynizowanego umysłu wnieśc może pytanie nowicjusza! Dzięki  :D
Odpowiem na podstawie własnych doswiadczeń:

--- Cytuj ---1. Czy jednostka archiwalna może w trakcie okresu przechowywania zmieniać miejsce (regał)? Jeżeli tak, w jaki sposób jest to oznaczane w spisach/wykazach?
--- Koniec cytatu ---

Nigdy nie zastanawiałem się czy jednostka może, było oczywistym, że zmienia z mnóstwa różnych  powodów (odrzucam tu oczywiste konieczności jak przeprowadzka archiwum). Ale postawienie sprawy w ten sposób uświadamia mi, że chyba tak nie powinno być! Niestety w obecnie stosowanych bazach danych nie ma miejsca na informacje o peregrynacji jednostek, choć były już projekty baz przechowujących informacje o miejscu złożenia jednostki.

--- Cytuj ---2. Jakie formy może przyjmować oznaczenie miejsca przechowywania jednostki archiwalnej?
--- Koniec cytatu ---

Nie bardzo rozumiem... Może tak: Najłatwiej miejsce przechowywania jednostki opisać numerem magazynu, numerem regału i numerem półki. O to chodziło?

--- Cytuj ---3. Czy liczba lat w oznaczeniu kategorii (np. B5) należy do jakiegoś określonego przedziału/zbioru, czy też jest to dowolna liczba naturalna?
--- Koniec cytatu ---

Najczęściej spotykane liczby w kategorii B to 5, 10, 25, 50. Większych niż 50 nie ma, a inne niż wielokrotność 5 to też rzadkość.

Anonymous:

--- Cytuj ---2. Jakie formy może przyjmować oznaczenie miejsca przechowywania jednostki archiwalnej?
--- Koniec cytatu ---

Na starszych aktach spotykałem sie ze sposobem oznaczenia na teczce miejsca na regale, i półce. Niestety nie widziałem tego w rzeczywistosci. Tutaj to pewnie chłopaki z nadzoru by cos ciekawego powiedzieli. Łażą po różnych strychach i piwnicach to pewnie niejedno widzieli.

Henryk Niestrój:

--- Cytuj ---Na starszych aktach spotykałem sie ze sposobem oznaczenia na teczce miejsca na regale, i półce
--- Koniec cytatu ---

W registraturze niemieckiej (a więc materiały do 1945 r.) dosyć dokładnie określano położenie danych akt (dział sekcja, półka itp.). Oznaczenia te znajdziemy na większości teczek XIX-XX w. ówczesnej administracji.
Obecnie kryterium jest pojemność magazynu, koncepcja układu zespołów w archiwum itd. Stąd nie tylko poszczególne jednostki, ale i całe zespoły mogą wędrować po archiwum. Niemniej ideałem byłby ich wieczny spoczynek w tym samym miejscu

Andrzej Choniawko:
W najmarnieszym magazynie gwoździ sprawy są rozwiązywane za pomocą kodów kreskowych. Czas by w archiwistyce zaczęto nad tym myśleć. Tylko, że wcześniej po drodze musi polec ZSRR (Zwolennicy Sygnatury Rozkosznie Rozbudowanej) a zatriumfować USA (Unia Sygnatury Arabskiej).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej