Autor Wątek: Konferencja open-GLAM w Warszawie  (Przeczytany 6294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hanna Staszewska

• st. kustosz(ka)
Konferencja open-GLAM w Warszawie
« dnia: Wrzesień 24, 2013, »
11?12 października 2013 r. w warszawskiej Zachęcie odbędzie się konferencja ?openGLAM 2013. Otwarte zasoby kultury? ? pierwsza w Polsce konferencję na temat idei open GLAM: http://openglam2013.pl/home/o-konferencji.
Ja się wybieram, ktoś jeszcze ?

PS. Wśród prelegentów nie widzę niestety przedstawicieli NDAP ani archiwów państwowych. Chyba szkoda...

Offline sirsilis

• Moderator
  • st. kustosz(ka)
Odp: Konferencja open-GLAM w Warszawie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2013, »
ja sie tez zapisałem

Offline Anna Sobczak

• starszy(a) archiwista(ka)
    • LinkedIn
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2013, »
PS. Wśród prelegentów nie widzę niestety przedstawicieli NDAP ani archiwów państwowych. Chyba szkoda...

Albo nikt się nie zgłosił, albo odrzucili zaproponowany referat, ale na pewno będzie ich trochę w roli słuchaczy.
Pozdrawiam,
Anna Sobczak

Offline sirsilis

• Moderator
  • st. kustosz(ka)
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2013, »
OpenGLAM ruszyło    Hania i Dawid pozdrawiaja ;-)

Offline crash0

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2013, »
ruszyło i to jeszcze jak  ;)
można posłuchać na żywo

Offline Hanna Staszewska

• st. kustosz(ka)
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2013, »
Albo nikt się nie zgłosił, albo odrzucili zaproponowany referat, ale na pewno będzie ich trochę w roli słuchaczy.

No niestety, w roli słuchaczy z archiwów państwowych byłam tylko ja (Dawid jest z IPN :)).
A szkoda, bo przecież archiwa stanowią bardzo istotny składnik instytucji GLAM.

Smutne jest to, że wśród licznych prezentacji (mają być dostępne na wolnych licencjach, więc zachęcam gorąco do zapoznania się), nie było w ogóle odniesień do archiwów, tak jak my je rozumiemy. Rozmaite instytucje (muzea, fundacje, biura festiwalowe itp.) przechowują niezwykle ciekawe materiały, ale opisują je z naszego punktu widzenia masakrycznie: na moje pytanie, czy zwracali się o wsparcie metodyczne do archiwistów, reagowali wielkim zdziwieniem, że w ogóle są jakieś archiwa państwowe i jakaś Naczelna Dyrekcja. Do głowy im nie przyszło, żeby zwrócić się o pomoc do profesjonalistów (ale zgodzili się ze mną, że byłoby to bardzo na miejscu).

Niektórzy zamieszczają metadane swoich zbiorów na jakichś dziwnych portalach, chociaż mamy przecież własny portal SWA (chociaż tu właściwie trudno mieć pretensje, bo przecież same archiwa państwowe rozpraszają swoje skany w rozmaitych miejscach, o czym dyskutowaliśmy już na ifar
I zawsze jednym z wniosków z takich spotkań jest dla mnie potrzeba zaprowadzenia centralnego rejestru narodowego zasobu archiwalnego.

Ktoś coś wie, może jakieś prace w tym kierunku są w NDAP prowadzone?

Offline Anna Sobczak

• LinkedIn
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 14, 2013, »
Myślę, że jako archiwiści musielibyśmy zacząć wymyślać/tworzyć bardziej nośne pomysły na wystąpienia, czy w ogóle projekty, które spotykałyby się z zainteresowaniem społecznym. Myślę, że wtedy nawet nie musielibyśmy sami zgłaszać referatów, bo by się nam pytano, czy coś na temat naszych przedsięwzięć moglibyśmy powiedzieć.

Ale to jest długi temat - idealny na spotkania towarzyskie podczas VII Zjazdu IFAR w Szczecinie: http://www.ifar.pl/index.php/topic,2381.msg15232.html#msg15232 :)
Pozdrawiam,
Anna Sobczak

Offline Andrzej Choniawko

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 15, 2013, »
Pomysły na wystąpienia, które być może zainteresowałyby nieco większe grono odbiorców, niż tylko elitarny krąg czytelników IFAR-u: 1. Immanentne ograniczenia funkcjonalności instytucji o charakterze monopolistycznym na przykładzie działalności archiwów państwowych w Polsce. 2. Warunki przezwyciężania immanentnych ograniczeń funkcjonalności archiwów państwowych w Polsce. 3. Przejawy syndromu inżyniera Mamonia w teorii i praktyce archiwistyki polskiej i jego wpływ na efektywność kwerend archiwalnych. 

Offline Hanna Staszewska

• st. kustosz(ka)
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 16, 2013, »
Na konferencji dość dużą dyskusję wywołała kwestia praw autorskich metadanych: jeśli opisy, które tworzymy, zawierają pierwiastek twórczy, wtedy mamy do nich prawa autorskie, co nie znaczy, że nie mogą być udostępniane, jeśli tworzymy je w ramach stosunku pracy.
Inną sprawą jest przekazywanie metadanych np. dp Europeany, zgodnie bowiem z rekomendacją naszego MKiDN nie możemy tam przekazywać metadanych objętych prawami autorskimi (a Europeana przyjmuje dane oparte tylko na wolnych licencjach). Tak więc rezultat jest taki, że polskie biblioteki przekazują dane do Europeany okrojone tylko do podstawowych pól (tak zrozumiałam sens dyskusji).
Archiwistów też to dotyczy, może więc ktoś powinien się zainteresować sprawą?
Zachęcam do poczytania:
http://historiaimedia.org/2012/07/04/udostepnianie-metadanych-do-europeany-rekomendacje-mkidn/

PS. Termin openGLAM ciężko przyjmuje się Polsce, Alek Tarkowski zaproponował "otwarte dziedzictwo". Co wy na to? 

Offline Andrzej Choniawko

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 26, 2013, »
w.portalwiedzy.pan.pl/images/stories/pliki/publikacje/nauka/2009/02/N_209_4_Grabski.pdf. Autor tegoż artykułu znając treść wystąpień na rozlicznych  rozlicznych konferencjach, seminariach, sympozjach, zjazdach dużych i małych w tym IFAR-u poświęconych problemom archiwistyki polskiej dwa razy by się zastanowił zanim pozwoliłby sobie na bezwarunkowe stwierdzenie: Niestety prawo Sturgeona mówiące, że 90 procent wszystkiego to bzdety daje się zastosować również i do nauki.  s. 44