Internetowe Forum Archiwalne > Problematyka budowy baz danych

Oracle na darmo !!!

<< < (2/3) > >>

Wojciech Woźniak:
Witam
Apropos wymagań sprzętowych. Na stronie Oracle podawało wśród wymogów WinXP Prof stąd moje wątpliwości. Zdecydowałem się jednak ściągnąć aplikację i psozła bez trudu na laptopie z Celeronem 1,4 i 512 MB RAM. Wrażenie na mnie - poniekąd jednak laiku - zrobiła pozytywne. Interfejs przejrzysty, pomoc na stronach Oracle (Tutorial) bardzo przyjazna. Dobrze się przyzwyczajać do tego rodzaju narzędzi, bo prędzej czy później porzucimy Accessa z tego powodu, że nie będzie pozwalał zarządzać tak dużą ilością danych jakie system archiwalny ma w przyszłości gromadzić. Szkoda tylko, że owa wresja Oracle jest ograniczona czasowo - zdaje się do 31 I 2006, więc nie zdążę się lepiej zapoznać z jej możliwościami.

mysun:
Ta wersja czyli BETA jest ważna do końca stycznia ponieważ w lutym ma się ukazać wesja oficjalna. Trzeba będzie ściągnąć nową - mam nadzieję - już bez błędów. Co do ograniczeń bazy to oracle daje dość niespójne komunikaty. W dokumentacji bazy jest napisane iż można jej używać nieodpłatnie jedynie przez 3 miesiące. Ale jest ti jedyne miejsce gdzie  wspomina sie o tym ograniczeniu. Nawet w ostatnim Oracle Magazine wspomina się jedynie o ograniczeniu co do ilości pamięci procesorów i przechowywanych danych (http://www.oracle.com/technology/oramag/oracle/06-jan/o16news.html). Myślę że do celów poznawczych bazę można śmiało wykozystywań. Przed wprowadzeniem do użytku komercynego to bym się jednak zwrócił do przedstawicielstwa Oracle Polska o zajęcie pisemnego stanowiska w kwestii unormowań licencyjnych. Bo o ograniczeniach czasowych nc nie wspominają: http://www.oracle.com/global/pl/corporate/pressroom/2005/051103.html

Pozdrawiam.
P.S.
Czy rozwiązał ktoś problem polskich trzcionek ?

mysun:
Sorry, czcionek oczywiście.

Wojciech Woźniak:
Witam
Jak wspomniałem nie miałem za wiele czasu na testowanie Oracle i nawet nie zdążyłem dostrzec problemu z czcionkami. Nie jestem pewien zresztą czy byłbym w stanie go rozwiązać ;) Znacznie pewniej czuję się wciąż w "przyjaznym" środowisku Accessa ;)

Wojciech Woźniak:
Witam
W kwestii czcionek mogę tylko potwierdzić problem: rzeczywiście polskie ze znakami diakrytycznymi zamieniane sa na łacińskie: ć na c, ś na s. Jednak przy wyszukiwaniu np. "Jaś" baza poda wpisy "Jas". Dobre i to, bo Access takiej sytuacji by nie przebrnął ;). Zresztą w pełnej wersji programu na pewno nie będzie takich braków.
Ciekawi mnie natomiast co dalej z wersją testową? Dziś upływa termin jej używania - powinienem odinstalować, czy sama przestanie działać?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej