Internetowe Forum Archiwalne > Problematyka budowy baz danych
Oracle na darmo !!!
mysun:
Witam. Wydaje mi się, że jest to ważna informacja dla zaineresowanych tematem. Pojawiła się darmowa wersja bazy danych Oracle. do siciągnięcia (po uprzedniej rejestracji) ze strony http://www.oracle.com/technology/products/database/xe/index.html . Jak na razie jest to wersja beta - oficjalna ma się ukazać na przełomie lutego i marca 2006 r. Oczywiscie jeśli chcecie wykorzystywać tą bazę bezpłatnie ma ona pewne ograniczenia : max 4 GB danych, serwer max 1 procesor i nie więcej niż 1 GB RAM'u - ale i tak jest to 1000000 razy lepsze niż wielbiony w archiwach państwowych access. Nie ma jeszcze oficjalnej dokumentacji technicznej (w bardziej szczegółowych sprawach można śmiało korzystać z dokumentacji bazu 9i lub 10G) ale jest bardzo fajny i czytelny tutorial. Z pierwszej ręki wiem, że po ukazaniu się oficjalnej wersji warunki darmowego korzystania z bazy nie zmienią się. Bardzo prosta instalacja, baza ma możliwość szybkiej budowy zaawansowanych aplikacji webowych (inerfejs administratora też jest webowy) bez wpisywania ani jednej linijki kodu - czysta klikologia myszką. Możliwości nieporównywalne jeśli chodzi o inne bazy. Testowałem - polecam.
Wojciech Woźniak:
Może i za darmo, ale komputer trzeba mieć solidny! Hardeweru to może jeszczy by u mnie wystarczyło ale niestety WinXP HE to już za mało ;(
mysun:
Być może, ja sprawdzałem na XP Prof, 1 GB RAM, Pentium IV 2,6 GHz ale byłoby to dziwne, bo ma to być baza dla developerów do testowania aplikacji i nie powinna mieć wielkich wymagań. Chociaż, jakby nie patrzeć jest to normalny Oracle - czyli serwer, i na serwerze powinien chodzić. A na razie jedyne co mogę polecić to uciułać 25 PLN, iść na bazar i kupić innego Windowsa :). Jeśli przeglądałeś tutorial to już wiesz, że naprawdę warto się tym pobawić. Pozdro !!!
Lech Bąk:
Trochę przeglądałem dostępny pakiet i naprawdę wyglada bardzo przyzwoicie: można tworzyć apliakcje "klikając" a można zrobić naprawdę zaawansowane systemy. Jeśli chodzi o system operacyjny to da się uruchomić na Linuksie więc chyba nie powinno być problemów. Jeśli chodzi o sprzęt, to uruchamiałem aplikacje i bazę danych na athlon 1,6 i 512 RAM - chodziło dobrze! Do samej bazy danych można się dostać również w sposób standardowy (ja sprawdzałem sterowniki ODBC). Wygląda to na bardzo dobre środowisko do apliakcji ( i rozwijania ich !!! )
mysun:
A ja znalazłem pewien feler :). Brak polskich czcionek. Podmieniłem w rejestrach odpowiedni wpis (nie wchodząc w szczegóły) tak jak się to robi w normalnym Oracle i baza go widzi. Ustawia walutę na zł. polską strefę czasową, format daty itp. ale w dalszym ciagu sypie się na literach ś,ż,ą itd. Może dlatego , że to wersja beta ? Jesli chodzi o ODBC to oczywiście mozna się dostać do bazy ale to mechanizm od którego się już odchodzi. Jako desktopowy interfejs dostępu do bazy polecam Orcle Raptor - także darmowy i dostępny na stronie Oracle pogram, napisany całkowicie Javie, a więc także chodzi na Linuksie. Mnie osobiście spodobała się w tym programie możliwość eksportowania danych z bazy do plików SQL, CVS czy XML no i ma jeszcze parę fajnych funkcji. A że bazka profesjonala - oczywiście , przecież Oracle chce wykończyć lub wykupić MySQL'a i podejrzewam, że to im się uda. A wtedy to już będą mieli prawie monopol na bazy danych. Poniżej link do Raptora. Pozdrawiam
http://www.oracle.com/technology/products/database/project_raptor/index.html
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej