Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Pieczęc wpływu

Zaczęty przez archum89, Listopad 22, 2012,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

archum89

Mam pytanie do innych archiwistów zakładowych. Otóż pracuję w Urzędzie, gdzie jestem archiwistą zakładowym- jestem po studiach archiwistyki i nie mogę zgodzić się z opinią AP. Jako organ nadzorujący kontroluję szkoły i przedszkola w mojej gminie w zakresie archiwistyki i zarządzania dokumentacją. I mam pewien problem m.in przedszkole w mojej gminie wysłało do zaopiniowania instrukcję kancelaryjną, jrwa. I AP poinformowało ich iż muszą zmienić pieczęć wpływu ponieważ nie ma tam miejsca na wpisanie znaku sprawy. Ale jak to?? Przecież zgodnie z Rozporządzeniem PRM z dn. 18 stycznia 2011 r Instrukcja kancelaryjna, rozdział 1 par. 7 pkt 6 pieczęć wpływu to- "odcisk pieczęci lub nadruk umieszczany na przesyłkach wpływających na nośniku papierowym, zawierający co najmniej nazwę podmiotu, nazwę pkt kancelaryjnego,datę wpływu, a także miejsce na umieszczenie numeru z rej przesyłek wpływających i ewentualnie informację o liczbie załączników". Wszystkie te wymagania mają zamieszczone na pieczątce, ale żadnej tu mowy o miejscu na wpisanie znaku sprawy?!  My jako urząd znak sprawy nadajemy długopisem na 1 stronie wniosku w lewym górnym rogu, a nie w obrębie pieczęci. I kto tu ma rację jak być powinno? AP czy Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów..... Dziwna sytuacja

archiwistka90

Pamiętaj, że Ciebie ta instrukcja nie obowiązuje, tylko ta, którą napisaliście. Jaki zapis zawarliście w nowej instrukcji? Macie coś o pieczęci wpływu? Odkąd pracuję i studiuję, nigdy nie słyszałam, żeby na pieczęci wpływu był umieszczany znak sprawy. Ba - co w takim razie w przypadku systemu dziennikowego? AP w Toruniu już od dłuższego czasu "wymyśla" - chociażby opisywany przeze mnie przykład JRWA dla szkół...

inka

Wydaje mi się, iż pomysł wpisywania numeru sprawy w obrębie pieczęci wpływu wynika z uchylonego już rozporządzenia z 22.12.1999 ws. IK dla organów gmin i związków międzygminnych (Dz. U. 112, poz.1319 z dn. 31.12.1999) ? par. 17, ust. 4.

Przedszkola nie obowiązuje instrukcja z 2011 r., jeśli nie chcą umieszczać znaku sprawy w ramach pieczęci wpływu to niech zrobią zapis w IK, że znak sprawy należy wpisywać w lewym górnym rogu pisma.

A jeśli AP nadal będzie się upierać przy znaku sprawy w obrębie pieczęci wpływu to wydaje mi się, że też będzie miało rację, gdyż jak sam napisałeś
Cytat: archum89 w Listopad 22, 2012,
"odcisk pieczęci lub nadruk umieszczany na przesyłkach wpływających na nośniku papierowym, zawierający co najmniej nazwę podmiotu, nazwę pkt kancelaryjnego,datę wpływu, a także miejsce na umieszczenie numeru z rej przesyłek wpływających i ewentualnie informację o liczbie załączników

MarcinP

Ja się spotkałem z prezentami, na których umieszczano pole do wpisywania znaków spraw, jednakże to dość stara praktyka. Może prościej byłoby zrobić zapis w instrukcji kancelaryjnej ustanawiający zasadę, że znak sprawy wpisuje się w górnej części pisma na jego pierwszej stronie - analogicznie, jak ma to miejsce w instrukcji kancelaryjnej z 18 I 2011 r...  Myślę, że rozwiązałoby to problem, a AP takie wyjaśnienie powinno zaakceptować.

Jarek

Dla uporządkowania dyskusji - przedszkola nie obowiązuje rozporządzenie z 2011 r., co nie przeszkadza jednak w przyjęciu sposobu postępowani w nim określonego. Są dwie możliwości - albo wpisywanie znaku sprawy w obrębie pieczęci wpływu albo u góry strony, żadnej z nich nie można uznac za wyłącznie prawidłową, stąd żądanie ap wydaje się cokolwiek dziwne. Jedynym co takie żądanie usprawiedliwia jest to że pewnie w samym ap taki sposób znakowania się stosuje - co jednak nie znaczy że inne instytucje też tak muszą.
Jarek Orszulak

muniekdm

Ja mam takie pytanie dotyczące opatrywania pieczątką wpływu rachunków i faktur. Z tego co się orientuję nie odciska sie pieczątki wpływu na rachunkach, fakturach etc. Jednakże w komórkach organizacyjnych wymagają, aby pracownicy opatrywali te dokumenty pieczątką wpływu. Jak to z tym jest?

MarcinP

Na dokumentacji wpływającej powinna być odciśnięta pieczęć wpływu.

Rovan

Oczywiście, że równiez i na fakturach nanosi sie identyfikator wpływu (czy to w formie pieczęci, czy np. kodu kreskowego). Nie są mi znane żadne przepisy, które wyłączłyby fakturyy i rachunki z tego obowiązku.

Ewa33

Te pomysły na nienanoszenie pieczęci wpływu wzięły się ze złej interpretacji przepisów instrukcji kancelaryjnych z 1998 i 1999 r. W rozdziale o rejestracji spraw było napisane, że nie rejestruje się m.in. faktur i rachunków. Oczywiście chodziło o nierejestrowanie jako spraw. Tymczasem wszyscy odczytywali to że się nie rejestruje nawet jako wpływu, mimo że w rozdziale o przyjmowaniu wpływów było napisanie że się rejestruje wszystko co wpływa.
No cóż odczytywanie przepisów prawa przez niektórych pozostawia czasami wiele do życzenia. Wiele złego zrobili też tak zwani "wykładowcy", a raczej "pseudowykładowcy" na szkoleniach.
Podsumowując rejestruje się wszystko co wpływa, no chyba że są to reklamy, czy spam :)

stany

Dokładnie tak jak pisze Ewa o rejestracji wpływu, np. przeczytamy o tym  w IK dla organów powiatu z 1998r. rozdz. VII.

muniekdm

No właśnie w naszej IK jest zapis, że nie odciska się pieczęci wpływu na rachunkach. Byłem bardzo ciekawy źródła takiego zapisu.

Jarek

Cytat: Ewa33 w Sierpień 25, 2013,
Te pomysły na nienanoszenie pieczęci wpływu wzięły się ze złej interpretacji przepisów instrukcji kancelaryjnych z 1998 i 1999 r. W rozdziale o rejestracji spraw było napisane, że nie rejestruje się m.in. faktur i rachunków. Oczywiście chodziło o nierejestrowanie jako spraw. Tymczasem wszyscy odczytywali to że się nie rejestruje nawet jako wpływu, mimo że w rozdziale o przyjmowaniu wpływów było napisanie że się rejestruje wszystko co wpływa.
No cóż odczytywanie przepisów prawa przez niektórych pozostawia czasami wiele do życzenia. Wiele złego zrobili też tak zwani "wykładowcy", a raczej "pseudowykładowcy" na szkoleniach.
Podsumowując rejestruje się wszystko co wpływa, no chyba że są to reklamy, czy spam :)

Współczesne instrukcje kancelaryjne zwykle nie zostawiają wątpliwości co do konieczności rejestracji wszystkich wpływów i zwłaszcza w dobie systemó elektronicznych trudno wyobrazić sobei by mogło być inaczej. Może jednak też warto zaznaczyć że trochę inaczej wygląda to w literaturze fachowej. W publikacji z r. 1965 (Organizacja pracy kancelaryjnej, I. Radtke, Poznań 1965), opisującej rozwój systemów kancelaryjnych w perspektywie historycznej, nie dziwi stwierdzenie: "Rejestracja zaś pism jest ograniczona do do minimum. W kancelarii głównej (...) rejestruje się jedynie wpływy najważniejsze, jak np. pisma od władz zwierzchnich, skargi i wnioski." Ale w nawet w całkiem nowym podręczniku "Kancelaria i archiwum zakładowe" (wydanie z 2001 r.) jeden z autorów wysnuwa taki wniosek: "Reasumując należy stwierdzić, iż żaden z zaprezentowanych celów rejestracji nie daje przekonywującego uzasadnienia dla codziennego ewidencjonowania w dzienniku kilkuset lub kilku tysięcy pism tylko dlatego, aby umożliwić kontrolę osób odpowiedzialnych za ich załatwienie."
Jarek Orszulak