Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Jaki osuszacz powietrza

Zaczęty przez Grzesiek, Lipiec 25, 2013,

Poprzedni wątek - Następny wątek

Grzesiek

Czy ktoś stosuje i może polecić osuszacz powietrza do AZ? Pomieszczenie ma koło 150 m3 a wilgotność w okresie nie grzewczym jest przekroczona o ok 10%... Pytałem we "właściwym terytorialnie archiwum państwowym" :) ale nie chcą niczego polecić wprost, a według nieformalnych informacji nie są zadowoleni z tego co sami mają....

z góry dziękuję za pomoc

Grzesiek

już po wakacjach (niemal ;)) wracam do pytania, może ktoś mógłby coś poradzić??

marcia

Skoro nikt nie odpowiada, tzn. że wszyscy mają super wypasione magazyny i nie potrzebują takiego sprzętu ;) Obiecuję, że jak w następnym roku uda nam się coś takiego zakupić, to podzielę się wrażeniami :)
"Życie jest zbyt krótkie, by było małe." B. Disraeli.

Grzesiek

Ja też nie mogę narzekać bo magazyny nowe i świetnie wyposażone ale niestety poza sezonem grzewczym wilgotność przekracza normy.... Urządzenia są i to nawet nie takie drogie ale czy skuteczne?? Jeśli ktoś ma doświadczenia w tym zakresie proszę!

Pawel

Ja u siebie mam osuszacz Desa DH 721 kupiony 4 lata temu, osusza magazyn, który ma około 80 mkw i około 2.5 metra wysokości, higrometr zamontowana minimum 5 metrów od osuszacza żeby nie przekłamywał wyników. Zaczynamy osuszanie tak na początku czerwca i kończymy jak załączają ogrzewanie, dziennie około 2 litrów wody się nazbiera. Wilgotność utrzymuje się na około 55%, jest regulacja jak osiągnie zapodana wilgotność to się wyłącza itd. Już ich nie produkują teraz są inne ale praktycznie takie same :) ich nazwa to MASTER. Pozdrawiam!

stany

Od 4 lat używam  osuszacze Fral Flipper Dry 300, szt.2 ( zakupione w Warszawie za 1100zł /szt.) w dwóch pomieszczeniach po ok.110m3 jedno. W czasie najwilgotniejszych dni, na dobę uzyskuje po 5l wody, posiadają 5l pojemniki, można też odprowadzać wężykiem. W sklepach jest duży wybór, radzę wybrać osuszacz o  dwu- trzykrotnej wydajności w stosunku do kubatury pomieszczenia. U mnie pomieszczenie 110 m3 = osuszacz o przepływie powietrza 300m3 /godz. Pracują bezawaryjnie i ledwo dają sobie radę z wilgotnością. Zamontowano też elektroosmozę w tych pomieszczeniach, żeby odstawić osuszacze- poczekam, zobaczę czy będą efekty.