Narodowe Archiwum Cyfrowe > Budowa NAC

7 mln skanów na szukajwarchiwach.pl (a teraz już ponad 20 mln!)

<< < (5/6) > >>

crash0:
Czy w serwisie szukajwarchiwach.pl jest zamieszczona informacja o tym jakie archiwa państwowe i jakie inne instytucje (pozostałe) umieściły, umieszczają lub umieszczą swoje skany?
Czy jest informacja dla użytkowników archiwów, z których to instytucji i w jakim procencie (ilości) w stosunku do całości są zamieszczone inwentarze danego AP? Niestety odnoszę wrażenie, że taki początkujący użytkownik może nie mieć pojęcia, iż przeglądając zasób danego archiwum jest to zaledwie wycinek jego zbiorów.  :-[

muniekdm:
Tak mi teraz do głowy przyszło gdy patrzę na założenia projektu archiwa cyfrowe, m. in. zaspokajanie informacyjnych potrzeb społeczeństwa. Są wyszczególnione kategorie dokumentacji, która będzie podlegała digitalizacji. Ostatnio Google opublikował raport na temat najczęstszych haseł i tematów, które są wyszukiwane. Cz można podobny stworzyć podobną analizę serwisu szukajwarchiwach, jakich dokumentów najczęściej szukają użytkownicy?

Rafał Rufus Magryś:
no zakopaliśmy temat na 7 mln. a tu przecież: 17 886 575 skanów dostępnych online

szacun!

luke:
Na SwA pojawiły się kolejne skany
http://www.archiwa.gov.pl/817-prawie-800-tys-nowych-skanów-w-serwisie-szukajwarchiwach-pl
W kwietniu w serwisie szukajwarchiwach.pl pojawiło się prawie 800 tys. nowych skanów dokumentacji historycznej z zasobu archiwów państwowych. Tym samym łączna liczba cyfrowych kopii prezentowanych w serwisie osiągnęła ponad 18 mln.
...
Od czasu uruchomienia w 2009 r. serwis odwiedziło ponad 1,8 mln unikalnych użytkowników. Codziennie korzysta z niego ok. 4 tys. osób. Serwis prowadzi Narodowe Archiwum Cyfrowe.

W 2016 r. liczba cyfrowych kopii dokumentów w serwisie przekroczy 20 mln.

fjgrabowski:
Ja czasami mam wrazenie, ze ktos siedzi i z ciekawych zespolow wylapuje te serie ktorych nikt nie chce ogladac i to one ida do szukaj.  :'(

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej