Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Rolnicze Zespoły Spółdzielcze /popularnie kołchozy/

Zaczęty przez Barbara Grzybek, Luty 23, 2005,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Barbara Grzybek

Właśnie jestem w trakcie porządkowania rolniczych zespołów spółdzielczych /w kwietniu temat dyskusji na posiedzeniu Komisji Metodycznej we Wrocławiu/, ciekawi mnie czy w innych Archiwach zachowały się takie materiały i czy będziecie to koledzy archiwisci opracowywać z myślą zachowania tego typu materiałów jako ważnego źródła historycznego do badania historii wsi okresu PRL-u/ akta tego typu pochodzą z lat 1950-1960, przeważnie/.

Pozdrawiam

Bogusław Kleszczyński

AP w Rzeszowie posiada kilka takich zespołów, ale są one bardzo małe. Opracowano je ponad 10 lat temu i musiałbym sie nimi blizej zainteresowac, żeby sprawdzić co konkretnie z nimi robiono.

Powodzenia  :D
W Archiwum bunt, nad nami akt zawieja...

Anonymous

Nas to też czeka w najbliższym czasie. Jest tego sporo zespołów i w zasadzie mamy je zakwalifikowane jako kat. B ale prawdopodobnie przekwalifikujemy do A. Problemem jest ilość tego: 2-3 jednostki z każdego RSP. Zastanawiałem sie nad konstrukcją archiwalną pt. Akta Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych z terenu województwa.... na zasadzie analogi jak z aktami komisji wyborczych. Ale jest to jeszcze pieśń przyszłości i należy to gruntownie przemyśleć.

Anonymous

A propos kołchozów.
Na temat RZS jakiś czas temu wymieniałam uwagi z Panem Kleszczyńskim,  skorzystałam z kilku rad. We Wrocławiu na posiedzeniu Komisji Metodycznej przyjęto inwentarze RZS w podziale na powiaty. Raczej w obrębie województwa to za szeroko. Zespoły z Archiwum Lubańskiego także liczą po 2-3 jednostki. No cóż tyle zostało. I należy się z tym pogodzić ponieważ w przypadku wybrakowania tych jednostek zniknie nam RZS z danej miejscowości. W aktach PPRN nie zawsze są kopie.
Życzę owocnej pracy i chętnie pomogę jeśli będą pytania na temat RZS.
B. Grzybek

Anonymous

Podział RSP na powiaty jest chyba dobrym rozwiązaniem. Może nawet lepszym niż na województwa. Jeśli w przyszłości zajmiemy się tego typu aktami nieomieszkam skorzystać z podpowiedzi.
pzdr.

Anonymous

W następnym roku szykujemy się (prawdopodobnie) do opracowania akt po rolniczych zrzeszeniach (popularnych kołchozach). Mam zatem pytanie do forumowiczów? Jaki kryteria porządkowania przyjeliście?
Czy tworzyliście 1 zespół złożony w którym zawierały się akta zrzeszeń z jednego powiatu czy tylko wstęp był współny dla całego powiatu, natomiast akta były podzielone na zespoły proste i miały swoje osobne numery zespołów. Czy przyjeliście jakieś inne nietypowe rozwiazania?

Anonymous

Witam

Każdy RZS porządkowałam osobno, dla każdej miejscowości (bez wzgłedu na rozmiar zespołu), zwracam uwagę na Statut RZS, który określał jej rodzaj (były 4 rodzaje).
Układ wewnątrz zespołu nadałam taki jaki jest określony w Pismie Okólnym Nr 13 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z 12 września 1967 r. w sprawie oceny akt zlikwidowanych rolniczych spółdzielni produkcyjnych.

Pozdrawiam serdecznie
B. Grzybek

Anonymous

Anonymous

Witam ponownie!
Powinnam dodać, że porządkowałam osobno każdą RZS, bowiem na terenie dużych wsi znajdowały się czasem dwie lub więcej RZS.
Rodzaje spółdzielni to:
1. Zrzeszenie Uprawy Ziemi
2. Rolnicze Zrzeszenie Spółdzielcze
3. Rolnicza Spółdzielnia Wytwórcza
4. Rolniczy Zespół Spółdzielczy :D

B. Grzybek