Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Zarządzenie.

Zaczęty przez marcia, Marzec 08, 2013,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcia

Szef podpisał w EZD zarządzenie dnia 01 marca 2013. W wersji papierowej z kolei napisano np. : "zarządzenie nr 3 z dnia 05 marca 2013". Czy istnieje jakiś przepis mówiący o tym, że data podpisu elektronicznego musi/ nie musi być taka sama jak ta na pierwszej stronie zarządzenia?
"Życie jest zbyt krótkie, by było małe." B. Disraeli.

archiwistka90

Moim zdaniem, biorąc pod uwagę fakt, że podpis elektroniczny jest równy podpisowi ręcznemu, data na papierowym zarządzeniu również powinna byc 5 marca.

Rovan

Nie istnieją przepisy, które regulowałyby zasady tworzenia zarządzeń wewnetrznych, jednak na zdrowy rozsądek zarządzenie z 5 marca nie może zostać podpisane 1 marca. Tudzież na odwrót - Jeśli zostało podpisane 1 marca to jest to zarzadzenie z 1 marca. Nie ma tu znaczenia postać zarządzenia. Zarówno wersja elektroniczna jak i papierowa stanowią jeden i ten sam dokument.

archiwistka90

Oczywiście miało być, że papierowe też musi być z 1 marca :)

Ewa33

Odpowiadając Rovanowi:

sposób przygotowania aktów wewnętrznych regulowany jest "Zasadami techniki prawodawczej" - rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 czerwca 2002 r. (Dz. U. Nr 100, poz. 908).
Odpowiednie przepisy są w dziale VI, a tam w par. 141 odwołuje do przepisów analogicznych jak dla rozporządzeń, itp.

Rovan

Dzięki. Człowiek każdego dnia dowiaduje się czegoś nowego.

Zatem zgodnie z par. 120, ust. 3 rozporządzenia PRM z 20.06.2002 "Jako datę rozporządzenia podaje się dzień określony
kalendarzowo, w którym został o ono podpisane przez organ wydający to rozporządzenie". Zgodnie z par. 141 tą samą zasadę stosuje się przy tworzeniu uchwał i zarządzeń.

Tak więc minus za to ,że nie znałem właściwej podstawy prawnej, zaś plus za to, że mimo to moje rozumowanie było prawidłowe;D

marcia

Dziękuję za odpowiedzi :-) czeka mnie trochę edukacji najwyraźniej, na szczęście już weekend więc wszystkim życzę, żeby był udany i wolny od myśli od pracy :-)
"Życie jest zbyt krótkie, by było małe." B. Disraeli.