Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Jednolity rzeczowy wykaz akt, instrukcja archiwalna i kancelaryjna

Zaczęty przez krecik78, Grudzień 05, 2012,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krecik78

Witam.
Czy ktoś wie ile kosztuje opracowanie jednolitego rzeczowego wykazu akt, instrukcji kancelaryjnej i archiwalnej dla szkoły?

szycha

A czemu nie napisać samemu?

Naczelna Dyrekcja Archiwów Państwowych udostępnia przykładowe jrwa dla szkół

http://www.archiwa.gov.pl/images/stories/Zarzadzaniedokumentacia/klasy%204_6_NDAP_szko%C5%82y.pdf

a za podstawę instrukcji kancelaryjnej i archiwalne wziąć te wprowadzone rozporz. prezesa rady ministrów z 18 stycznia 2011 i odpowiednio je przerobić. No i w necie po wpisaniu instrukcja kancelaryjna dla szkół wyskakuje dużo interesujących rzeczy, więc po co przepłacać?

MarcinP

Komplet tych instrukcji u firm prywatnych kosztuje zwykle ok. 2500 - 3500 zł. Ceny znaleźć można w internecie. Zwykle jednostki same opracowują takie instrukcje i jrwa.

gocha

Witam,
wlasnie mam zaczac prace nad porzadkowaniem dokumentacji szkolnej, ktora 12 lat byla skladowana gdzies do szaf i nic poza tym, dodatkowo owa placowka posiada przestarzaly RWA i najlepiej byloby wprowadzic nowy z 2011 r. To moja pierwsza samodzielna praca zwiazana z porzadkowaniem, czas jaki zostal mi wyznaczony na ukonczenie jej to gora miesiac. A Bez dobrego RWA ani rusz. Zapewne powinnam najpierw wyslac dobry RWA do AP i czekac na zatwierdzenie. Czy ktos z ,,forumowiczow,, ;) ma jakis pomysl co mam zrobic?

MarcinP

Cytat: gocha w Grudzień 11, 2012,
(...) placowka posiada przestarzaly RWA i najlepiej byloby wprowadzic nowy z 2011 r.
Wprowadzić z 2011 r.? Mamy 2012 r., więc wprowadzony nowy wykaz będzie z 2012 r. Nie ma żadnego "ogólnopolskiego" jrwa dla wszystkich szkół. Ani z 2011 r. ani z innych lat.
Cytat: gocha w Grudzień 11, 2012,
Czy ktos z ,,forumowiczow,, ;) ma jakis pomysl co mam zrobic?
Należy opracować nową instrukcję kancelaryjną, instrukcję w sprawie organizacji i zakresu działania składnicy akt w funkcjonującej szkołe oraz opracować wykaz akt. Akty te należy wysłać do zaopiniowania właściwemu miejscowo archiwum państwowego. Po zatwierdzeniu przez AP będzie można je wprowadzić zarządzeniem dyrektora.

evje

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić: dokumentację opracowuje się w oparciu o wykaz akt na podstawie którego narastała. A skoro szkoła ma stary wykaz akt, to należy opracować nowy i zgodnie z nim klasyfikować i kwalifikować dokumentację współcześnie w szkole powstającą. Stosowanie wykazu akt dla administracji z 2011 r. dla szkół jest moim zdaniem nieporozumieniem. Proponuję skorzystać z załącznika do Rozporządzenia Ministra Kultury z 16 września 2002 r. i z przykładowej klasyfikacji rzeczowej dla szkół zamieszczonej na stronie NDAP, a także wskazówek jak opracować dobry wykaz akt w postaci artykułów zamieszczonych na łamach "Archiwisty Polskiego". Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Rovan

Z załącznika do rozp. z 2002 nie radzę korzystać. Obecnie w kwestii dokumentacji typowej (klasy 0-3) najlepiej wspomagać się przykładową klasyfikacją akt typowych stworzoną przez NDAP (z 15.12.2011). Razem z przykładową klasyfikacją dla szkół stanowią one solidną podstawę do przygotowania JRWA dla konkretnej placówki.

evje

Ja jednak bym tam zajrzała, zawsze jednak lepiej przeczytać za dużo, niż za mało:). Zaproponowana przez Zespół przy NDAP przykładowa klasyfikacja dokumentacji szkolnej obejmuje wykaz klas 4-6 oraz dodatkowe klasy od 0-3. Pytanie: Dodatkowe klasy do czego, do jakich innych klas, do których są one uzupełnieniem? Odpowiedź moim zdaniem kieruje właśnie do wspomnianego powyżej Rozporządzenia z 2002 r. Miłego dnia:)

Rovan

Dodatkowe klasy w zakresie 0-3 w jrwa dla szkół są uzupełnieniem do stworzonej przez NDAP przykładowej klasyfikacji (0-3) dla wszystkich podmiotów:
http://www.archiwa.gov.pl/images/stories/Zarzadzaniedokumentacia/zz2011_12_15_klasy%200_3_NDAP_na%20spotkaniu_ok_III%20wersja.pdf

evje

Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na tę klasyfikację. Dla własnej ciekawości można porównać jedno i drugie.

gocha

dziekuje za pomoc:)mam jeszcze jedno pytanie czy AP ma obowiązek badź też moze kontrolować placówki szkolne?czy jest to w jakims rozporządzeniu?

MarcinP

Ma obowiązek, jeśli placówka taka znajduje się pod nadzorem archiwum państwowego i wytwarza materiały archiwalne. Natomiast placówkę szkolną kontrolować może organ prowadzący w ramach kontroli zarządczej. Kontrola może obejmować również przestrzeganie przepisów ustawy o archiwach.

Rovan

Natomiast zapisane jest to chociażby w ustawie o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (art. 28).