Zacząłem się zastanawiać, które urzędy prowadzą jeszcze czytelnię, oprócz IPN? Na razie nic mi do głowy nie przyszło.
Zaznaczam, że nie mam ogólnej perspektywy, piszę z pozycji pracownika jednego archiwum, mającego praktykę w dwóch oddziałach.
Nasz urząd (archiwa) działa cały czas. Dalej musi bez opóźnień, mimo sezonu urlopowego, prowadzić kwerendy (dyżurnymi są pracownicy merytoryczni - w takich warunkach działamy, że nie ma osobnego oddziału li tylko "czytelnianego" i tego na razie nie przeskoczymy, aż się nie wybudujemy, czyli za jakieś 3 lata). Kwerend jest mniej, ale raczej pod koniec sierpnia, m.in. dlatego że inne urzędu zwalniają w wakacje obroty.
Znakomita większość czytelników prowadzi u nas badania naukowe, przychodzą chętnie w lipcu, ale sierpień już ich tak bardzo nie interesuje, wtedy właśnie się w większości wakacjonują.
Zapewne w jakimś stopniu (choć badań nie przeprowadzałem), działalność edukacyjna i popularyzatorska ma wpływ na udostępnianie i bezpośrednie, i pośrednie - wiele osób tak się dowiedziało, że jesteśmy i można do nas ot tak przyjść lub ot tak napisać, że nie jesteśmy jakimś "zbiorem zastrzeżonym" dla wybrańców. W dużych miastach ciężko się może przebić, tyle jest imprez, a i tak jesteśmy zauważalni, w mniejszych oddziały są jedną z niewielu instytucji kulturalnych, nie tylko urzędem. Tę pracę wykonujemy nie dlatego, że nam się nudzi i nie mamy nic innego do roboty, ale pomimo, ośmielam się twierdzić, nawału zajęć. I nie dlatego, żeby się wykazać w sprawozdaniu.
Zauważam, że strona archiwa.gov.pl to lekko licząc w połowie informacje o takiej właśnie działalności. Jeżeli jednak jest obawa, że grozi nam przemiana w jakiś "dom kultury" (choć doprawdy nie widzę, by ta nasza działalność postępowała na granicy rozpasania, jest po prostu bardziej widoczna i "chwytliwa" niż ta codzienna), to proszę o nakreślenie oficjalnie strategii. Są priorytety (retrokonwersja, digitalizacja), jest bieżąca praca, ale czy mamy odłożyć tę inną przewidzianą ustawą działalność?
Na koniec, nie wiem, jak ma kierownik zorganizować pracę i urlopy w oddziale liczącym 3 osoby, łącznie z nim.