Internetowe Forum Archiwalne > Udostępnianie
Zarządzenie nr 4 z 2000 r. - propozycje zmian
nikodem.b:
--- Cytat: Hanna Staszewska w Październik 03, 2012, ---Z ust. 5 trzeba chyba wykreślić słowo ?ogólnych?, gdyż pracownicy archiwum powinni udzielać informacji także szczegółowych.
--- Koniec cytatu ---
A to chyba zależy też od interlokutorów. Nieraz w odpowiedzi na ogólne pytanie wysłuchiwałem małego wykładu i vice versa: na szczegółowe - otrzymywałem bardzo zdawkowe informacje. Zależy od Archiwum i jego "kapitału ludzkiego". Nawet największy bystrzak nie jest, moim zdaniem, w stanie udzielić odpowiedzi na każde szczegółowe pytanie klienta Archiwum: "Gdzie, Pani, znajde ten przepis na ciasteczka Prezydentowej Mościckiej?":D
Hanna Staszewska:
Oczywiście, że wszystko zależy od archiwistów, dlatego, tak na wszelki wypadek "wytrąciłabym" im z ręki argument o informacjach "ogólnych", pozostawiłabym obowiązek udzielania formacji.
A poza tym:
§ 7 ust. 10 jest zbędny, wobec zapisu w ust. 1, iż ?dyrektor wydaje na piśmie decyzję na piśmie o całkowitej bądź częściowej odmowie udostępniania wskazanych materiałów archiwalnych?.
§ 10 ust. 3: należy wprowadzić rozgraniczenie na materiały sprowadzone do pracowni naukowej dla użytkowników (w rozumieniu zarządzenia) i dla celów służbowych archiwum (czyli np. dla kwerend zleconych, kwerend tematycznych itp.). Obecnie niektóre archiwa podają w sprawozdaniach jako jednostki udostępniane wszystkie materiały, które zostały zarejestrowane w danym roku przez pracownię naukową, również te, które zostały sprowadzone do kwerend służbowych, wykonywanych przez pracowników archiwum. W oczywisty sposób wykrzywia to statystykę i wprowadza w błąd.
I jeszcze słowo o użytkownikach: zarządzenie nie dzieli ich na krajowych i zagranicznych (przypominam, że rozmawialiśmy już o kwerendach zagranicznych), ten podział występuje tylko w sprawozdaniach archiwów. Najwyższy czas odejść od tego, a jeśli nie, to należy zdefiniować te grupy.
Pozdrawiam
Robert:
Tak na marginesie, bo nie doczekałem się jeszcze wspomnianego wrześniowego pisma, do kiedy propozycje należy zgłaszać? Pytam, bo warto skompilować to, co tutaj mamy i przekazać. Mogę pośredniczyć ;)
Z chęcią dorzucę też wyniki mojej ankiety.
dgrot:
Niechętnie biorę na siebie rolę bezdusznego urzędnika, lecz pragnę podkreślić, że pismo, o którym mowa, Naczelny Dyrektor skierował do dyrektorów archiwów państwowych i od nich oczekuje odpowiedzi. Nie wykluczam, że zechce zasięgnąć opinii również innych osób i środowisk, ale na razie (chyba że czegoś nie wiem) zwrócił się do 34 szefów archiwów - mając na uwadze, że to oni ponoszą odpowiedzialność za skuteczność zarządzania m.in. w dziedzinie udostępniania.
Rozumiem, że są to sprawy interesujące wszystkich i że każdy może się o nich wypowiadać. Sądzę niemniej, że ci, którzy pracują w archiwach, powinni skomunikować się - jeśli przepełniają ich odpowiednie przemyślenia - ze swoimi dyrektorami, aby nakłonić ich do słusznego i przenikliwego sformułowania odpowiedzi na pismo. Wydawałoby się natomiast pewną niezręcznością, gdyby konkurowali ze swoimi przełożonymi, odrębnie prezentując swe stanowisko. Archiwa państwowe funkcjonują bowiem w strukturach sformalizowanych, nad czym niekiedy sam ubolewam, przyjmując wszelako ten stan rzeczy do wiadomości.
Ci zaś, którzy mają szczęście pracować w Naczelnej Dyrekcji, niekoniecznie muszą nieść brzemię reprezentowania środowisk spoza urzędu, choćby i niezmiernie mu bliskich - chyba że zatrudnieni są akurat na etacie trybuna ludowego. Ale nie przypuszczam. Sprawa, do której należy wspomniane tu pismo, prowadzona jest w Departamencie Organizacji, Udostępniania i Ewidencji NDAP. Tak niech na razie zostanie.
Dziękując za zainteresowanie sprawą, pozdrawiam
Bogusława Deryło:
Wydaje mi się (czyżby niesłusznie?), że to forum jest po to, żeby zwykli pracownicy archiwów też mogli się wypowiedzieć w nurtujących ich sprawach. I to wszystkich nurtujących ich sprawach, także tych, którymi akurat zajmuje się NDAP.
Omawiane tu pismo naczelnego Dyrektora nie jest tajne czy poufne, więc każdy, nawet osoba nie pracująca w archiwum, może zapoznać się z jego treścią i na jego temat podyskutować. Tym bardziej, że nowe regulacje będą dotyczyły także osób korzystających z akt, a nie tylko dyrektorów i innych pracowników AP.
--- Cytat: dgrot w Październik 09, 2012, ---Niechętnie biorę na siebie rolę bezdusznego urzędnika, lecz pragnę podkreślić, że pismo, o którym mowa, Naczelny Dyrektor skierował do dyrektorów archiwów państwowych i od nich oczekuje odpowiedzi. Nie wykluczam, że zechce zasięgnąć opinii również innych osób i środowisk, ale na razie (chyba że czegoś nie wiem) zwrócił się do 34 szefów archiwów - mając na uwadze, że to oni ponoszą odpowiedzialność za skuteczność zarządzania m.in. w dziedzinie udostępniania.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie w tym problem, że na temat udostępniania będą się wypowiadać osoby, które na co dzień nie mają kontaktu z użytkownikami. Nie wszyscy dyrektorzy AP kiedykolwiek pracowali w pracowni naukowej. Skoro do archiwistów pracujących na co dzień w pracowniach nie skierowano dotąd żadnego pisma w tej sprawie, nie mamy innej możliwości przedstawienia swoich przemyśleń niż to forum.
--- Cytat: dgrot w Październik 09, 2012, ---Sądzę niemniej, że ci, którzy pracują w archiwach, powinni skomunikować się - jeśli przepełniają ich odpowiednie przemyślenia - ze swoimi dyrektorami, aby nakłonić ich do słusznego i przenikliwego sformułowania odpowiedzi na pismo.
--- Koniec cytatu ---
A co w sytuacji, gdy dyrektor będzie miał inne zdanie niż archiwista i nie przedstawi jego poglądów w swoim piśmie do NDAP?
Czytam różne wątki na tym forum i mam wrażenie, że wielu kolegów z ap, podobnie jak ja, nie ma po prostu zaufania do rozwiązań wymyślanych przez NDAP. :(
Bardzo mnie cieszy, że koledzy z NDAP też na to forum zaglądają. Nie muszą się ujawniać ani z nami dyskutować, wystarczy że poczytają, co mamy w danej sprawie do powiedzenia i wykorzystają nasze wnioski, pomysły czy wręcz podpowiedzi w projektach swoich rozwiązań naszych wspólnych przecież problemów.
Ja ze swej strony publicznie obiecuję, że żadnych praw autorskich do proponowanych przeze mnie rozwiązań sobie nie roszczę i żadnego wynagrodzenia za ich wykorzystanie nie będę się domagać. ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej